Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първите ваксини на бебето трябва да се отложат, ако майката е с активна Covid инфекция

Снимка: БГНЕС

Новородените бебета от майки с Covid-19 са рискови, което налага престой в Неонатологично интензивно отделение, както и прилагането на комплексно лечение. Това посочват от Медицински комплекс “Д-р Щерев" във връзка със случаи на усложнения при бременни жени, а и при малки деца и бебета, засегнати от Covid-19.

След раждането, още от родилната зала, бебето се изолира в кувьоз и се превежда за наблюдение в COVID сектора на болницата.  На 24-часова възраст се взима PCR тест както и кръвни изследвания за установяването на евентуална възпалителна активност. Ако показателите са в норма и бебето показва добра адаптация, то се отглежда като едно здраво дете.

Ако бебето е с негативен тест, а майката е с коронавирус , лекарите посочват, е няма категорично становище за изолиране на бебето от болната майка, но поради високия риск от заразяване при близкия контакт, те съветват майките да не контактуват с новородените си деца, тъй като рискът е по-голям от ползата.

Тук обаче крайното решение е на майката. Ако тя прецени, че иска да е близо до детето си, подписва информирано съгласие, поема риска и отговорността от евентуално заразяване на новороденото й дете.

ЕПА/БГНЕС

Във връзка със множество запитвания кога се поставят първите задължителни ваксини на новороденото от болница „Щерев“ уточняват, че първо се изяснява кой ще се грижи за детето след изписването. Ако майката възнамерява да има пряк контакт с бебето вкъщи, при кърмене например, не се поставят първите ваксини поради риск от усложнения при евентуално заразване. След пълно оздравяване на майката се прави бърз антигенен тест на бебето и ако той е отрицателен, тогава то се ваксинира.

Ако бебета се зарази с вируса в първите месеци след раждането лекарите съветват да се потърси незабавно лекарска помощ.

Британският щам засяга все повече деца от различни възрасти, включително и новородени. Симптомите са различни, някои го изкарват с много дискретна симптоматика. При други се развива дихателна недостатъчност, налагаща хоспитализация и кислородотерапия. За щастие рядко се стига до тежки усложнения, налагащи апаратна вентилация. Друга голяма група деца развиват стомашно-чревни симптоми , които налагат хоспитализация и прилагането на рехидратираща терапия. При тези симптоми възстановяването е бързо и без отчетени сериозни усложнения. Това уточняват специалистите от Медицински комплекс “Д-р Щерев". 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени