Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

МОН предлага увеличение на приема на студенти наесен

Министерство на образованието и науката
Снимка: БГНЕС

С 3,2 на сто или 1256 места  да бъде увеличен приемът на студенти наесен, предлагат от Министеството на образованието и науката. 

Най-голямо увеличение на приема в 38-те държавни висши училища  от МОН предлагат да има в професионарни направления като Общо инженерство, Машинно инженерство, Материали и материалознание, Химични технологии, Комуникационна и компютърна техника  и други. Намаление на приема се предлага в направления като Администрация и управление  и Икономика.

Очакваният  размер на средствата за издръжка на  обучението на бъдещите студенти  и докторанти  за първи курс е в размер на близо 123 милиона лева. 1/5 от тези средства ще бъде предоставена на студенти по Медицина за заплащането на разходите им за обучение по сключени договори с работодател.

През следващата академична година се предвижда да бъдат приети близо 40 000  студенти държавна поръчка и над 15 000 платено обучение.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.