Eмисия новини
от 04.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проф. Виктор Чучков – истории от моя живот

на 23 април 2021 г., петък от 19.30 часа

Виктор Чучков
Снимка: БГНЕС

В „Музикалната вечер“ гост в студиото е големият български музикант Виктор Чучков. В хармонично двуединство неговият музикален талант се разгръща още в детството – заедно с първите концертни изяви като пианист, започва да композира.

Негови клавирни педагози са проф. Андрей Стоянов, после проф. Лили Атанасова в Българската държавна консерватория (днес НМА „Панчо Владигеров“). Първоначално учи частно композиция при проф. Веселин Стоянов, след това постъпва в неговия клас в Консерваторията. През 1966 г. печели с пиесата „Венециански импресии“ стипендия на Консерваторията „Санта Чечилия“ в Рим и заминава за Италия. Завършва композиция при Вирджилио Мортари, пиано при Винченцо Витале, специален тригодишен курс по камерна музика при Гуидо Агости. Спечелва конкурс за стипендия по пиано на Академията „Санта Чечилия“ в класа на Карло Дзеки. Лауреат е на международните конкурси по пиано „Франческо Паоло Нелия“(1969), „Алесандро Казагранде“ (1970), „Алфредо Казела“ (1970). Започва интензивно да концертира – изнася рецитали, гостува на оркестри в Италия, Холандия, Бразилия, Русия, САЩ, Малайзия, Северна Македония, Гърция и др. Води и майсторски класове по пиано, камерна музика, композиция. Той е професор по камерна музика в НМА „Панчо Владигеров“, преподавал е и филмова музика в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“.

В композиторското му творчество се открояват търсенията на междужанров синтез. Автор е на операта „Светулката“, „Писма от бъдещето“ за глас, рок-група и оркестър по Р. Бредбъри, Концерт за смях и оркестър (посветен на 200-годишнината на Росини), Носталгични вариации за кавал, пиано и оркестър, „Поема за Петър Велики“ (за 9 пианисти на 3 пиана и детски камерен хор), „Амадеус фантазия”, Концерт за пиано, цигулка и виолончело, камерна и филмова музика (към „Иван Кондарев“, „Събеседник по желание“, „Характеристика“, „Съседката“, „Тест 8/8“, „Консервфилм“, „Тилт“, „Пеещите обувки“, „18% сиво“), както и много детски песни.

Виктор Чучков е обаятелен разказвач. Зад сухата фактология на неговата биография, се крият колоритни истории.
Напр. как е свирил на гала концерта на един от конкурсите с черен смокинг назаем и … кафяви обувки. Как в Триест, когато чува звън на телефон в залата започва да импровизира върху мелодията. Редом с тези и други случки, той разкрива съкровения за творческия процес на композиране, за тънкостите на пианистичното изкуство.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени