Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чака се отговор от АСП на твърдения за злоупотреби с права на деца и родители

Снимка: БНР, архив

Според юристи и родители има немалко случаи на прикриване на злоупотреби от проверяващи по жалби срещу социални работници и техни ръководители, злоупотреби на социални служители с правата на деца и техните родители, неизпълнения на съдебни актове от социални работници.

Димитър Гинчев, който от 2007 г. води дела за родителски права, коментира:

„Институциите се пазят една други. Никой не търси проблема в издаването на тези документи с невярно съдържание. Неправилни констатации. Непълно съдържание. Невъзможност да стигнем до документите, да видим, какво е записано в тях“.

„Инспекторатът към Агенцията за социално подпомагане (АСП) не ни дава документите въз основа, на които е направена проверката в отдел Закрила на детето - Нова Загора, но един месец след края на проверката, аз вече съм насилник“, каза още Гинчев и продължи:

„Основният проблем в България, липсата на адекватна, целенасочена работа на институциите, които защитават правата на децата. Те са неадекватни.“

От пресцентъра на Агенцията за социално подпомагане коментираха, че са започнати с изнесените от родителите случаи и ще ги коментират в началото на следващата седмица.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна