Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕМА отново потвърди, че ползите от Covid ваксината на "АстраЗенека" надвишават рисковете

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската агенция по лекарствата (EMA) отново повтори, че ползите от ваксината срещу Covid-19 на "АстраЗенека" (AstraZeneca) надвишават всякакви рискове при пълнолетни от всички възрастови групи, въпреки че "много редките случаи на образуване на кръвни съсиреци с ниски кръвни тромбоцити са възникнали след ваксинация".

Това са част от подробните насоки от продължаващия от EMA преглед на случаите на редки кръвни съсиреци, оповестени в петък.

Обновената подкрепа идва, след като няколко държави в Европейския съюз и по света ограничиха употребата на ваксината на "АстраЗенека", известна като Vaxzevria, докато Дания спря напълно употребата й, след като бяха потвърдени възможни връзки с проблеми със съсирване на кръвта.

Европейският лекарствен регулатор отново потвърди и в петък, че ваксината Vaxzevria е ефективна при предотвратяване на хоспитализации, приемане в интензивно отделение и смъртни случаи поради Covid-19. EMA посочи, че най-честите нежелани реакции обикновено са леки или умерени и се подобряват в рамките на няколко дни. Най-сериозните нежелани реакции са много редки случаи на необичайни кръвни съсиреци с ниско ниво на тромбоцити, които се изчисляват на един на 100 000 ваксинирани. Хората трябва да потърсят медицинска помощ, ако имат симптоми, посочи още EMA.

Междинният анализ на комисия за безопасност на Европейската агенция по лекарствата установи, че сериозни странични ефекти на редки кръвни съсиреци е вероятно да се появят при един на 100 000 ваксинирани хора, се посочва в изявление на регулатора.

Комисията за безопасност на лекарствата на EMA анализира данни от Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията и от държавите членки, за да оцени рисковете, свързани с ваксината на "АстраЗенека". Комисията предупреди, че остават някои несигурности относно данните, произтичащи от "липсата на единни данни в целия ЕС, възможни закъснения при докладване на странични ефекти, възможни неотчетени странични ефекти и ограничени данни от наблюдаваните проучвания".

По-рано този месец EMA заяви, че е открила възможна връзка между коронавирусната ваксина на AstraZeneca и подобен, рядък проблем със съсирването на кръвта, свързан с този след поставяне на ваксината на Johnson & Johnson, който е довел до малък брой смъртни случаи.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна