Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Албания днес се провеждат парламентарни избори

| обновено на 25.04.21 в 14:25
Илир Мета
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Албания днес се провеждат парламентарни избори - деветите в страната след края на комунистическото управление през 1990-а година.

Основни съперници са Социалистическата партия на настоящия премиер Еди Рама и Демократичната коалиция с Алианс за промени, водена от Лулзим Баша. Основна тема на парламентарния вот е борбата с корупцията.

12 политически формации се състезават за 140-местния парламент. Едномесечната предизборна кампания премина с напрежение, взаимни обвинения и обиди, нападения над партийни клубове, имаше и случаи на убит активист, а полицията разследва опит за купуване на гласове.

Проучванията на общественото мнение показват оспорвана битка между Еди Рама и Лулзим Баша.

Искам да видя промени във всички сектори и искам Албания да се приближи към Европейския съюз, казва един от първите гласуващи в секция в столицата Тирана

Албания е на 104-то място по нива на корупция в списъка на Трансперънси интернешънъл със 180 държави. Получава статут на страна - кандидат за еврочленство през 2014-та година, но не получи дата за начало на преговори, тъй като се движи в пакет заедно със Северна Македония, на която България не даде зелена светлина.

Президентът Илир Мета обвини американския посланик в Тирана в намеса във вътрешните работи и подкрепа за премиера Рама.

Мета дори отправи предупреждение, че албанците „ще вземат вили и други инструменти, ако премиерът се опита да манипулира вота или резултатите“.

Американският посланик Юри Ким определи подобна заплаха като неприемлива и тези, които призовават за насилие трябва да отговарят за думите и действията си.

56-годишният Еди Рама е начело на страната от 8 години, а основният му опонент Лулзим Баша е 46-годишен адвокат, бивш кмет на Тирана, заемал е управленски постове и в миналото и е живял в Нидерландия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени