Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия планира да облекчи Covid ограниченията за ваксинираните

| обновено на 25.04.21 в 22:00
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германия планира облекчаване на коронавирусните ограничения за ваксинираните, сочи проектодокумент на правителството, цитиран от Франс Прес. Предложението ще бъде обсъдено на среща в понеделник между канцлера Ангела Меркел и регионалните премиери, съобщи Франс прес.

То предвижда хората, които са ваксинирани да не бъдат задължени да показват негативен тест, за да влизат в магазини, да отидат на фризьор или да посещават определени събития, няма да бъдат карантинирани и на влизане в страната, освен ако не идват от високорисков регион, като Индия. Правилата за социална дистанция и носене на маски ще важат за всички.

В текста на документа е записано, че това не е раздаване на специални привилегии на хора с доказана имунитет, а по-скоро отмяна на ограниченията в основните им права.

Дебатът за отмяна на мерките за ваксинираните идва на фона на битката с третата вълна в Германия, а едва 22% от германците са получили първа доза от ваксини срещу Covid-19.

Според предложението, хората, които са ваксинирани няма да показват негативен тест, за да влизат в магазини, да отидат на фризьор или да посещават определени събития, няма да бъдат карантинирани и на влизане в страната, освен ако не идват от високорисков регион, като Индия. Правилата за социална дистанция и носене на маски ще важат за всички.

Двама учени са изчислили, че при спазването на строг план за ваксинирането Германия може да приключи процеса успешно до края на юли.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна