Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ИТН предлага Антоанета Стефанова за премиер, но ще връща мандата

| обновено на 26.04.21 в 21:28
Антоанета Стефанова
Снимка: БГНЕС
Нашето предложение за министър-председател е световният шампион по шах Антоанета Стефанова. Това написа във Фейсбук профила си днес лидерът на партия „Има такъв народ“ (ИТН) Слави Трифонов.

„Тя има икономическо образование и говори пет езика. Сравненията, размислите и изводите оставям на вас.

Разбира се, Антоанета Стефанова веднага ще върне мандата. Веднага. На секундата. Защото „Има такъв народ” няма необходимия брой депутати или партньори, за да състави правителство. Стабилно правителство. Предлаганата подкрепа е от политически субекти, които са вредни, алчни и доказано компрометирани. И това тяхното не е подкрепа, а зависимост“, пише още Трифонов.

„Така че Антоанета Стефанова ще приеме мандата с уважение и веднага ще го върне. Законът, Конституцията и демокрацията ни дават възможност да направим по-добър избор“, допълва той.

За решението депутатите от ИТН научили от Фейсбук страницата на лидера си, показа проверка на „Хоризонт“. Сред тях изненадани и неодобряващи няма.

Решението да се върне мандата за съставяне на правителство не е бягство от отговорност, в тази обстановка и в този парламент стабилно правителство не може да бъде създадено. Това заяви по-късно днес лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов във видеоинтервю, публикувано в профила му във Фейсбук:

„Съставянето на кабинет в такава ситуация, който се явява като кабинет на малцинството, е зависимост от тези, които са част от нещо, срещу което ние се борим. Те не могат да бъдат управляващи, народът не се е разпоредил така. А ако ние направим правителство в момента, ще бъдем зависими и управлявани от партиите, които ще го подкрепят. Аз не съм човек и ние не сме хора, които можем да си позволим да бъдем зависими, особено от доказано компрометирани политически субекти“, заяви Трифонов.

Той обаче не изключи възможността за формиране на стабилно управление, след като "Има такъв народ" върне мандата:

„Плюс това има и други възможности – следващият, който ще вземе мандата, той може да бъде подкрепен от други, те могат спокойно да се съберат в името на това да спасяват държавата и тогава ще могат да управляват и да правят своите планове, идеи, да ги реализират“.

По думите на Трифонов премиерът в оставка Бойко Борисов няма доводи, и затова използва квалификацията "страхливец" по негов адрес в коментар по повод заявката за връщане на мандата.

Трифонов обяви, че карантината му след прекаран Covid-19 е изтекла, но все още е в болничен заради болки в кръста. Няма яснота кога ще приключи лечението му. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна