Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюджетната комисия в НС обсъжда Плана за възстановяване

Тържественото първо заседание ще се осъществи в историческата сграда на Народното събрание
Снимка: БГНЕС

Бюджетната комисия в парламента ще обсъди Плана за възстановяване и устойчивост. Обсъжданията трябваше да бъдат още миналата седмица, но заради удълженото пленарно заседание в четвъртък насроченото заседание на ресорната комисия бе отменено. Мнозина експерти предупреждават, че плана не е достатъчно добре оформен и няма да може ресурсът от 12 милиарда лева да бъде използван ефективно.

Кога България да изпрати националния план за възстановяване и устойчивост и дали да го ревизира – това са двата ключови въпроса, които разделят мненията на политици и експерти в областта. Според едното мнение – настоящият план е достатъчно добър и трябва да го изпратим в Брюксел до края на април, според другото – трябва да се преработи или пренапише изцяло и да го изпратим есента. 

Вицепремиерът в оставка Томислав Дончев защити в неделя предвидените проекти за изграждане на нови пътища и за саниране:

"Чуваме упреци, че в плана има само асфалт, съжалявам, уважаеми колеги, в плана изобщо няма асфалт. И това не е повод за хвалба, защото аз не считам, че инвестициите в "Пътна инфраструктура" са нещо лошо. В плана имало само стиропор, аз мисля, че стиропор не се ползва при санирането, ползва се фибран и други материали. Простете колеги, разходите за саниране са само 16% от плана".

По правило – ако изпратим плана до края на април и получим одобрение, можем да очакваме авансово плащане през юли. Именно заради това и през почивните дни от Икономическия и социален съвет настояха за бързи действия.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна