Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън предлага увеличаване на данъците за най-богатите

| обновено на 27.04.21 в 08:58
Президентът на САЩ Джо Байдън обяви нови санкции над Русия, 15 април 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Съединените щати Джо Байдън ще предложи увеличаване на данъците върху печалбите от инвестиции за най-богатите американски граждани, предаде АФП.

Това съобщи Браян Дийс, който е начело на Националния икономически съвет на Белия дом. Повишената ставка върху печалбите от продажба на ценни книжа или други активи ще засегне само хората с приходи над 1 милиона долара на година. 

Очаква се данъците върху капиталовите печалби да скочат от 20 на 39,6 на сто, а корпоративният данък да се увеличи от 21 на 28 процента. Целта е приходите да бъдат вложени в инфраструктурния пакет на Байдън на стойност 2 трилиона долара за обновяване на магистрали, мостове, пристанища и телекомуникация.

Предвиждат се също разходи за подобряване на водопроводните системи, за ремонт на детски градини и училища.

Франция и Германия приветстват идея на Байдън

Финансовите министри на Франция и Германия одобряват идеята на американското правителство за въвеждане на минимум 21% глобален корпоративен данък. Двамата заявяват подкрепата си в съвместно интервю за в. "Ди Цайт". 

"Нямам нищо против предложението на САЩ", казва германският министър Олаф Шолц. 

Френският Брюно льо Мер допълва, че ако въвеждането на минималния корпоративен данък е в резултат на преговори, "ние също ще се съгласим".

По-рано през април американският финансов министър Джанет Йелън заяви, че работи със страните от Г-20 за постигане на споразумение за глобална минимална корпоративна данъчна ставка, като тогава тя посочи нивото от 21 на сто.

В рамките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие пък бяха обсъждани нови правила, включващи данъчна ставка от 12,5% за мултинационалните компании.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!