Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преговори под егидата на ООН за Кипърския въпрос

| обновено на 27.04.21 в 10:39
Контролният пункт „Дворецът Ледра“ в турската част на разделения град Никозия.
Снимка: Ройтерс

От днес в продължение на 3 дни десетилетният Кипърски въпрос отново е на водещо място в международния дневен ред. В Женева започва неформална петстранна среща под егидата на ООН, първата след срива на преговорите за решаването му преди почти 4 години, която ще търси начин за възобновяване на мирните усилия.

Целта на свиканата от генералния секретар на ООН Антониу Гутериш конференция е да установи дали има допирни точки между страните в кипърския конфликт, за да се намери трайното му решение в обозримо бъдеще.

За първи път след прекъсването на преговорите през юли 2017 г. на една маса сядат лидерите на двете разделени кипърски общности Никос Анастасиадис и Ерсин Татар, външните министри на трите страни-гаранти Гърция, Турция и Великобритания, и генералният секретар на ООН.

Работата на срещата започва днес следобед с двустранни консултации на Антониу Гутериш с двамата кипърски лидери.

В Женева кипърската гръцка страна и Гърция ще настояват за възобновяване на преговорите за обединение на Кипър като двузонална, двуобщностна федерация с политическо равенство, както е според резолюциите на ООН.

Анкара и кипърското-турско ръководство декларираха многократно, че ще обсъждат „единствения реалистичен начин за решение” - създаването на острова на две равнопоставени суверенни държави.

Кипърският въпрос и срещата в Женева са част от отношенията между Европейския съюз и Турция, положителният дневен ред в които ще бъде обсъждан на заседанието на Европейския съвет през юни.

Молитви за бъдещето на острова

Молитви за бъдещето на Кипър отправят петимата религиозни водачи на острова - архиепископът на Кипър Хрисостомос Втори, главният мюфтия Талип Аталай, главите на маронитската, арменската православна и католическата църкви, във връзка със започващата днес в Женева конференция. Те излязоха с общо послание към политическите лидери, участващи в нея.

Водачите на петте религиозни вероизповедания изразяват очакванията си, че срещата ще сложи край на безизходицата на острова, тъй като се провежда в „свято време за християни и мюсюлмани – Великден и Рамазан, когато ние в църквите и джамиите по целия остров искаме прошка, молим се за ближния и вярваме във възможността за нов живот”.

„След десетилетия на конфликти, недоверие, разделение и несигурност, ние се молим Всемогъщият Бог да ви напътства във всяка стъпка, да вървите по пътя на мъдростта и правдата”, се казва в съвместното съобщение.

Християните и мюсюлманите принадлежат на целия остров и политическите лидери трябва да започнат общо пътуване за засилено сътрудничество и съпричастност между двете общности, за да излекуват спомените и доверието да замени страха, посочват петимата религиозни водачи в Кипър.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна