Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Удължават извънредната епидемична обстановка

Марияна Николова: Страната ни е готова за началото на летния туристически сезон

| обновено на 27.04.21 в 12:16

По време на среща днес на премиера в оставка Бойко Борисов и негови министри с туристическия бранш стана ясно, че на заседанието си утре Министерският съвет ще вземе решение за удължаване на епидемичната обстановка. Ще бъде издадена и заповед на здравния министър за влизането на чуждестранните туристи у нас от 1 май.

„Ние продължаваме да мислим отговорно, въпреки мотаенето на президента с даването на мандатите, не знам какво чака, но времето си лети, мина един месец от изборите и дойде 1 май, хотелите, ресторантите, нощните заведения, туроператорските фирми искат да знаят как ще мине този сезон. Очакват го, защото това е вече излизането на държавата от кризата“, заяви Борисов на срещата, която бе излъчвана на живо във Фейсбук.

Страната ни е готова за началото на летния туристически сезон и той ще се проведе при спазването на всички протоколи, заяви вицепремиерът в оставка Марияна Николова:

„Министерството на туризма прие единни правила, които ще важат за всички места за хранене и настаняване, за всички заведения, в това число предложението на Министерство на туризма за начините за влизане в страната и практиките, които проучихме са съгласувани със здравните власти, с Министерството на здравеопазването".

Правилата за влизане в страната от 1 май ще са такива, че да са конкурентни на съседните на България страни, за да има по-добър летен сезон, коментира здравният министър в оставка Костадин Ангелов.

Ваксинацията на работещите в туризма ще започне от 1 май, каза още Ангелов:  „Вече стартирахме с представители в област Варна, подготвяме област Бургас. Всички, които са подали заявление да бъдат ваксинирани, ще бъдат ваксинирани от началото на месец май“.

Силна и целенасочена реклама на страната ни и работещи мерки в подкрепа на туризма - за това настоя туристическият бранш.

На срещата Борисов каза още, че утре ще бъде приет националният План за възстановяване:

„Утре ще приемем и плана и ще го пратим, като искат, то не е библия, може след това да се поправи, да се преписва, да се слага, те са гъвкави документи, това е ежедневен преговор с Европейската комисия, с хората, които дават пари. Планът за подпомагане не искат да коментират, нали само казват - не е хубаво, добре, дайте да видим вашия и да го сравним. Ето, аз извадих кабинета, казах - това ще са министрите, това са, хората да знаят за кого гласуват. Дават ни един премиер, който само да ходи и да върне мандата. Няма министри, няма екипи, няма какво ще се прави във всичките тези сфери“.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов настоя от името на общините в България Планът за възстановяване да бъде изпратен до края на този месец в Брюксел. По неговите думи 95 процента от гражданите са доволни от Програмата за енергийна ефективност и санирането на сгради. 

Представители на най-големите туристически сдружения и туроператори в страната се срещнаха днес с Бойко Борисов, за да обсъдят проблеми, свързани с предстоящия летен  сезон. 

В срещата участваха Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Българската асоциация на собствениците в туризма и други представители на туристическия бранш.

По-рано хотелиерът и председател на Асоциацията на собствениците в туризма Георги Николчев заяви:

"Там ще бъдат поставени голяма част от въпросите, които са проблематични за това лято - като влизане на чуждестранните туристи, отваряне на руския пазар към нас, тъй като Турция в момента затваря пазара, тъй като имат много висок процент заразени и ние трябва да поемем този поток и това може да спаси донякъде българския туризъм". 

И този сезон близо 70 на сто от хотелите в най-големия курортен комплекс по българското Черноморие - „Слънчев бряг“, няма да отворят, заяви Николчев. 

Причината е, че големите хотели не могат да работят, ако няма яснота какви чуждестранни туристи ще пристигнат на почивка в страната ни, заяви той.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна