Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът оправда бившия зам.-кмет на София Евгени Крусев

| обновено на 27.04.21 в 16:02
Евгени Крусев преди заседание по делото срещу него в спецсъда на 19 януари 2021 г.
Снимка: БГНЕС

Специализираният наказателен съд оправда бившия зам. кмет на София Евгени Крусев за длъжностно престъпление във връзка с ремонта на столичната улица „Граф Игнатиев“.

Прокуратурата бе поискала 5 години затвор за Крусев, който бе обвинен, че като длъжностно лице е превишил правомощията си при ремонта на релсовия път, като е подписал няколко допълнителни договора за обновяването на улицата, без да има право сам да взема такива решения. И с тези действия общината е била ощетена с близо 900 000 лева.

Издадената от Специализирания наказателен съд оправдателна присъда не е окончателна. Тя може да се протестира пред Апелативния специализиран съд.

Крусев нарече решението на Специализирания наказателен съд „справедливо“.

„Според мен в хода на делото се установиха факти, които доказаха, че проблеми има, но те са при проектантите, а не в ръководството на този проект от страна на Столична община“.

Преди финалните пледоарии по делото днес Крусев отрече да има вина и също отбеляза, че проблемите са свързани с проектантите.

„Проблемите с проекта на „Граф Игнатиев“ са от проектно естество. Следва всеки проектант, който проектира такива важни и значими за града и обществото проекти, да си носи своята отговорност“, каза той.

„Проблемите са комплексни, те не са само свързани с отводняване“, продължи Крусев и обясни:

„Реално погледнато се смениха канализационни и водопроводни отклонения, които са по над 100 години. Такъв ремонт в тази зона не е правен от десетилетия. В хода на строителството се наложиха изменения, които бяха само и единствено с цел по-доброто му изпълнение“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна