Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Внасяме Плана за възстановяване в Брюксел за предварителна оценка

Крайният срок за представяне на документа е 2022 г., обяви Томислав Дончев

| обновено на 27.04.21 в 18:23
Вицепремиерът в оставка Томислав Дончев
Снимка: БГНЕС

Утре правителството в оставка ще внесе Плана за възстановяване и устойчивост на България за предварителна оценка в Брюксел. Това стана ясно след изслушване на ресорния вицепремиер в оставка Томислав Дончев.

Той съобщи, че преди дни е пристигнало писмо от Европейската комисия, според което крайният срок за внасяне на плановете от държавите членки е 2022 година.

Пред депутатите от бюджетната комисия Дончев уточни, че „не е морално“ без санкция от парламента отиващият си кабинет да пристъпи към подобен ход.

Депутати от различни парламентарни сили обаче настояха кабинетът в оставка да поеме отговорността си и да прати необходимите документи за одобрение в Европейската комисия.

Символично единствено Португалия, която в момента е ротационен европредседател, е внесла собствения си План за възстановяване, съобщи вицепремиерът в оставка Томислав Дончев, който допълни, че планът, изработен от кабинета, е в „зряла фаза“.

„Неведнъж е споменавана амбицията за ревизия на плана или директно за предоставянето на алтернативен план. Т.е. аз не съм в обичайната ситуация. Действията ми да внеса плана прибързано биха могли за бъдат отчетени като политически саботаж или несъобразяване с волята на новото мнозинство. И наистина това го казвам без някакво политическо лукавство“, заяви Дончев.

От БСП утре ще внесат парламентарно искане кабинетът в оставка да внесе плана в срок – а именно до края на април, обясни Румен Гечев от левицата, но изрази притеснение от формата „за предварителна оценка“.

„Защото може да се окаже ситуация, при която няма актуализация на бюджета, ние си правим някакви предварителни оценки с Брюксел и следващо правителство, което и да е то, остава без финансови ресурси до края на годината“, мотивира се той.

Подобно притеснение споделиха и от „Демократична България“.

„Защото -  представете си, че тази предварителна оценка завърши с нови забележки и нови искания, и съответно след това - работата по тяхното отстраняване. Дали така не се постига едно сериозно забавяне, което никой от нас според мен не иска“, каза депутатът Мартин Димитров.

От „Има такъв народ“ и „Изправи се! Мутри вън!“ припомниха, че е отговорност на кабинета да внесе плана, а от ДПС призоваха за прагматичен подход и загърбване на политическите и експертни аргументи до съставянето на нов кабинет или провеждането на предсрочни избори.

Утре дебатите по плана ще продължат в ресорната парламентарна комисия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени