Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антоанета Стефанова от ИТН върна мандата веднага

Парламентарната група на „Има такъв народ“ получи днес от президента проучвателен мандат за съставяне на правителство

| обновено на 28.04.21 в 12:45
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от втората по численост парламентарна група в 45-ото Народно събрание „Има такъв народ”, Антоанета Стефанова. Тя върна веднага мандата с обяснението, че ИТН спазва обещанието си да не влиза в коалиции с партии от статуквото:

"За нас не е нормално създаването на безпринципна коалиция. Затова, г-н президент, ние от "Има такъв народ" връщаме мандата за съставяне на правителство".

След края на срещата с президента председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов обясни:

„От тук нататък е много близко до здравия разум, че този парламент най-вероятно няма да изкара повече от един месец, което означава, че в този месец трябва да се направи най-необходимото, а това е да има  долу-горе нормален изборен закон за следващия парламент, за предсрочни избори“.

Във Фейсбук лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов написа, че днес са се случили две неща - партията му е върнала мандата, а ГЕРБ, ДПС и БСП са демонстрирали защо това се е случило, вероятно визирайки провала на днешното заседание на парламента.

На срещата с Антоанета Стефанова президентът Румен Радев посочи, че страната се нуждае от редовно правителство, че трябва да се търси баланс между процедурата по съставяне на кабинет, законодателната дейност на парламента и предизвикателствата пред страната  и отново постави темата за актуализацията на бюджета:

"Именно в кризи като днешната България се нуждае от редовно и ефективно правителство и затова на всеки мандат се гледа с особена надежда. Но разбирам и вашите мотиви, защото устойчиво и ефективно правителство не може да бъде създадено на базата на безпринципни договорки и не може да бъде ангажимент само на една партия", заяви Радев, след като прие папката с върнатия мандат.

"Обществото ни от години очаква Народното събрание да вземе конкретни решения за изсветляване на изборния процес. Не по-малко значима е и устойчивостта в социално-икономическата политика в условията криза и в тази връзка са особено важни някои решения на българския парламент. И те трябва да бъдат взети, независимо от процедурата по съставяне и излъчване на изпълнителна власт.

В тази връзка трябва да търсим баланс – между процедурата по съставяне на правителство, законодателната дейност на Народното събрание и важните срокове и предизвикателства пред страната ни.

Наред с всички предложения, които постъпват и се разглеждат в българското Народно събрание, липсва най-важното – правителството в оставка продължава да не внася предложение за актуализация на бюджета и лишава българските пенсионери, гражданите и бизнеса от подкрепа, в случай че се разпусне Народно събрание и се назначи служебно правителство. Аз вярвам, че вашата парламентарна група е съпричастна към тези важни за обществото ни теми и  съм готов да обсъдим вашата позиция по тях“, каза президентът.

Заедно с номинираната за премиер Антоанета Стефанова в президентството на разговор с Румен Радев дойдоха Тошко Йорданов и Ивайло Вълчев, а на излизане от "Дондуков" 2 те бяха посрещнати от протестиращи от ВМРО, недоволни от предлаганите промени в изборното законодателство, свързани с отпадане ограничението за броя на секциите за гласуване в държави извън Европейския съюз, което би довело до "безконтролен вот в Турция".

След като от ГЕРБ-СДС не предложиха своя проектокабинет за гласуване в парламента, а от ИТН върнаха мандата, сега президентът трябва да реши на коя от останалите четири формации в Народното събрание да даде последна възможност да сформира правителство.

Ако и третият опит в 45-ия парламент се провали, Радев ще трябва да назначи служебно правителство, да разпусне Народното събрание и да насрочи нови избори.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна