Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Прокуратурата подозира руски шпиони за взривове в складове у нас

| обновено на 28.04.21 в 16:14
Главният прокурор Иван Гешев и говорителката му Сийка Милева на брифинга за досъдебно производство, касаещо националната сигурност.
Снимка: Прокуратура на РБ

Прокуратурата обяви, че четири взрива във военни складове в България през последните 10 години вероятно са били извършени от офицери от Главното разузнавателно управление на Русия. Заподозрени са шестима руски граждани, пребивавали у нас във времето около взривовете и опита за отравяне на оръжейния търговец Емилиян Гебрев.

От фирмата на оръжейния търговец Емилия Гебрев „Емко“ обвиниха прокуратурата в опит да заблуди българската и международната общественост с неверни факти във връзка с  разследванията на стари взривове на складове с боеприпаси в България.

В отговор на подозренията на българската прокуратура руският външен министър Сергей Лавров заяви: „Добре, че все още не са ни обвинили за убийството на австрийския престолонаследник Франц Фердинанд през 1914 г.“.

Информацията за разследването поднесена от прокуратурата под формата на изявление без право на въпроси.

За няколко секунди пред медиите застана главният прокурор Иван Гешев, за да окуражи колегите си.

„И в частност колегите от Специализираната прокуратура и ДАНС да продължат да работят в интерес на българската национална сигурност, сигурността на нашите европейски партньори и най-вече в интерес на българските граждани и общество“.

След уточнението, че говори с разрешение на наблюдаващия прокурор говорителят на Обвинител номер едно Сийка Милева обясни, че анализ на взривове в оръжейни складове през последните десет години показал еднакъв почерк.

При четири от тях - започват с пожар, зарядите са били активирани дистанционно, няма пострадали, няма и техническа причина за взрива. 

„Категорично е установено, че задействането на зарядите при всички случаи е ставало дистанционно. В никой от случаите не е открита конкретна техническа неизправност или друга причина за възникване на пожарите“, каза Милева.

Първият взрив е от 2011 година в Ловнидол, след това през 2015 година в Иганово, след това отново в 2015 година, свързан с цех на ВМЗ и пожар, при който са изчезнали доказателствата, свързани с тези разследвания. Последният случай е от 2020 година в Мъглиж.

Във всички случаи става дума за продукция на оръжейната фирма „Емко“, предназначена за износ в Грузия или Украйна.

„И при четирите взрива унищожената продукция е била предназначена за износ за Грузия и Украйна... От така събраните до момента доказателства с висока степен на достоверност се налага извода, че целта на действията на руските граждани е била пресичане на доставките на специалната продукция за Грузия и Украйна“, добави Сийка Милева.

Затова четирите случая са обединени в общо дело, по което работи спецпрокуратурата.

„От получена информация по линия на международно сътрудничество, както и незабавната координация и действия на ДАНС, може да се направи обосновано предположение за взаимовръзка между взривовете, настъпили на територията на Република България, опитите за отравяне на трима български граждани и извършването на тежки престъпления на територията на чужди държави“, каза Милева.

Тя припомни, в България се води разследване за отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебревсина му и техен бизнеспартньор и с червена бюлетина се издирват трима руски граждани„които по данни на службите за сигурност с голяма вероятност имат принадлежност към Главно разузнавателно управление на Руската федерация“.

В хода на разследването, което е за престъпление срещу републиката, е установено, че шестима руски граждани са пребивавали на територията на Република България около датите на взривовете и опитите за отравяне.

Доказателствата показват с висока степен на достоверност, „че целта на действията на руските граждани е била пресичане на доставките на специалната продукция за Грузия и Украйна“, каза Сийка Милева.

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.