Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на пернишки села се събраха на мирен протест

Част от протестиращите в Перник.
Снимка: Елена Тамакярска

Жители на пернишки села се събраха на мирен протест пред съдебната палата в Перник. Недоволството им е заради многократно увеличената такса смет.

Протестът предшестваше насроченото за днес поредно заседание в Административния съд по делото, образувано по жалби на собственици на имоти срещу решението на местния ОбС.

Хората недоволстват, че таксата скача драстично - от 2,25 промила на 19,06 промила за селата и на 19,5 за град Батановци.

Ето и някои от коментарите на демонстрантите:

„На язовир „Студена” има махали, в които изобщо не минава сметоизвозващ камион, хората нямат кофи за смет”

„Имаме земя, която е върната, не е парцелирана. Няма никакъв път до нея и плащаме 130 лева за смет. Въобще там никой не ходи, нито живее някой, нито е построено”.

„Според общината цената на услугата трябва да бъде еднаква в центъра на града и в селата, но разликата в предоставянето на услугата е огромна. В центъра на града се сметосъбира всеки ден. В селата сметосъбирането става един път седмично. За каква справедливост говорим?”

„В Студена ви казвам, че ако не се вземат мерки и не бъде намалена такса смет ще се готви гражданско неподчинение, ще затворим магистралата”.

Заради ниските данъчни оценки на имотите таксата, която досега са плащали в селата е нереално ниска в сравнение с таксите в общинския център Перник.

Проблемът вместо да бъде решаван, през годините е отлаган, коментират от общината и обещават с увеличението да се подобри и качеството на услугата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна