Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП получава третия мандат

Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев ще връчи на 5 май проучвателен мандат за съставяне на правителство на третата по численост парламентарна група в 45-ото Народно събрание - "БСП за България". Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В кулоарите на парламента председателят на БСП Корнелия Нинова заяви, че от 15,30 ч. ще се проведе извънредно заседание на Изпълнителното бюро на БСП, на което ще бъде решено кога ще бъде свикан Националния съвет, който да реши дали да приеме мандата от президента. 

"Решението ще бъде на нашите колективни партийни органи, какво да предприемем! С ГЕРБ не могат да се водят никакви разговори. Това е така, пред скоби, извадено".

ГЕРБ призоваха левицата веднага да върнат мандата, тъй като са неспособни да получат подкрепа за формиране на кабинет. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че няма да подкрепят кабинет на БСП, но все пак призова левицата да проведе разговори с останалите партии. От „Демократична България“ са категорични, че БСП няма да получи подкрепата им. Татяна Дончева от "Изправи се! Мутри вън!" е на мнение, че БСП трябва да се опита да състави кабинет.

Миналият петък коалицията ГЕРБ-СДС се отказа официално да сформира кабинет. В сряда партията на Слави Трифонов получи от президента втория проучвателен мандат, но номинираната за премиер Антоанета Стефанова веднага върна папката на държавния глава.

По Конституция президентът има право да даде последна възможност на 45-тото НС да излъчи правителство. Ако и третият опит за излъчване на кабинет се провали, президентът ще трябва да назначи служебно правителство, да разпусне парламента и да насрочи дата за нови избори.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени