Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Депутатите намалиха състава на ЦИК на 15 членове, ще ги назначава президентът

| обновено на 29.04.21 в 16:00
Снимка: БГНЕС

Съставът на Централната избирателна комисия (ЦИК) се намалява на 15 членове и ще се назначава от президента въз основа на предложения на парламентарните партии и коалиции след проведени от държавния глава публични консултации, решиха окончателно депутатите с поправките в Изборния кодекс. 

По-рано днес парламентът прие промени, с които отпада ограничението за броя на секциите в чужбина.

Депутатите приеха още при броенето на бюлетините и попълването на изборните протоколи в секционните комисии да има видеонаблюдение. То ще се предава онлайн.

По-строгият контрол се въвежда, за да се предотвратят нарушения. Редът и условията, по които ще се провежда видеонаблюдението, ще се определят от ЦИК, а техническото осигуряване се възлага на Министерския съвет.

Съгласно новите текстове председателят, заместник-председателят и секретарят ще се предлагат от политическите партии, но целият състав на ЦИК ще се назначава с указ на президента след проведени от него публични консултации и процедура, определени от държавния глава.

Партии и коалиции, които имат евродепутати, но не са парламентарно представени, отпадат от състава на ЦИК.

Решението беше прието със 154 гласа „за“, „против“ - 72-ма и 2-ма „въздържал се“ след разгорещени дебати.

Даниел Митов от ГЕРБ посочи, че с тези предложения мнозинството поставя под въпрос легитимността на следващите избори.

„Как така, когато давате в ръцете на президента правомощието да назначава ЦИК, ще осигурите прилагането на тези принципи. Пак повтарям, безпристрастност, прозрачност и независимост, който в последната година доказа, че нито е безпристрастен, нито е независим, създавате опасност от това следващите избори да бъдат оспорвани и фактически тяхната легитимност да не бъде призната“.

Депутатът от БСП Крум Зарков обвини ГЕРБ, че манипулират предложението и ги призова да спрат да атакуват държавния глава.

„Това, което предлагат от ИТН, съвсем не дава кой знае какви правомощия на президента. За ваша информация да ви кажа и досега и в момента и по този кодекс президентът назначава повечето от членовете на ЦИК, с изключение на ръководството на ЦИК. Освен това се предвижда той да действа в условията на обвързана компетентност по предложение на съответните партии. Като видях до каква степен сте готови да манипулирате текста, аз, който първоначално не подкрепих техните идеи, сега съм склонен да го направя. Престанете да се излагате поне“.

Ива Митева защити поправките, които е внесла, с обяснението, че цялата процедура ще бъде прозрачна и президентът ще действа съгласно зададени условия

„Президентът, въвеждаме изискване да направи публични консултации, т.е. всички да видят какви са кандидатите, как се водят консултациите между парламентарно представените партии и коалиции и президентът да си предвиди публична процедура, при която тези кандидати да бъдат видени и да бъдат изслушани. т.е. президентът не може да вземе решение извън това, което му предложат парламентарно представените партии и коалиции, той действа в условия на абсолютно обвързана компетентност“.

Депутатите удължиха работното си време до приемане на всички поправки в Изборния кодекс. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.