Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

STEM средата надгражда образованието в училищата

Когато стане дума за основно и средно образование у нас, напоследък е модерно да се говори за новата STEM среда. Абревиатурата идва от наука, технологии, инженерство и математика – към тези 4 профила е насочено този тип обучение, което е универсално за дисциплините и приложимо технологично във всяко едно училище.

Основно училище „Райна Княгиня“ в район Северен е първото в Пловдив, което завърши своята STEМ среда, в която вече успешно се обучават близо 900 ученици от 1-ви до 7-и клас.

260 училища у нас получиха финансиране по националната програма STEM на Министерството на образованието. В част от тях центровете вече са изградени и образованието ни вече удовлетворява критериите на ЕС.

Пловдивското Основно училище „Райна Княгиня“ е първото учебно заведение в Пловдив, което изгради STEM среда. Открити са реновирани стаи по природни науки, кътове за учене и почивка, зала с интерактивен дисплей.

STEM образованието е насочено към учебните дисциплини за наука, технологии, инженерство и математика.

STEM центровете са изключително важен щрих за надграждане на средата в българското училище, защото дават възможност технологиите да бъдат ползвани по един съвременен начин в подкрепа на иновативни методи на преподаване и в крайна сметка да получим търсения резултат – по-добро качество, по-голяма степен мотивирани ученици и резултати в образователната сфера, такива каквито и родителите очакват“ – споделя директорът на училището Мария Гайдарова.

Реализирана е концепция за  иновативна образователна среда и използване на най-нови интерактивни технологии за обучение. Обособени са шест зони, свързани с всички останали учебни и социални пространства. Те са достъпни за всички 900 ученици и 70 души училищен персонал.

Учениците споделят, че са възприели като нормална за тяхното поколение тази нова среда, а обучението е станало дори приятно.

Учениците искат да прекрачват своите възможности, искат да вижда извън този учебник от хартия. Този огромен екран дава възможност на децата да докоснат всичко и да направят една 3D разходка по различни дестинации“ – споделя учителката Десислава Манева, класна на паралелка в трети клас.

23 училища в Пловдив и областта получават от 50 000 до 300 000 лева за формиране на тази нова и модерна среда на обучение.

Чуйте репортажа в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна