Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Папа Франциск въвежда нови правила за висшите служители във Ватикана

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Папа Франциск обяви нови правила за борба с корупцията, съобщава АФП, цитирана от БГНЕС.

Висшите служители в Светия престол ще трябва да декларират, че никога не са били осъждани, съдени или разследвани за участие в организирана престъпност, корупция, измами, тероризъм, пране на пари, експлоатация на непълнолетни или укриване на данъци.

Освен това ще им бъде забранено извършването на определени инвестиции. Всички служители на Ватикана вече не трябва да приемат подаръци, свързани с работата, на стойност над 40 евро (48 долара).

Те също така ще трябва да декларират, че активите им не се държат в "данъчни убежища" или не инвестират в компании, чиято политика противоречи на доктрината на църквата.

Декларацията ще се прави при наемането на висш служител и след това на всеки две години. Ако някой излъже в декларацията си, при установяване, той ще бъде уволнен и съден.

Скоро след като беше избран за лидер на 1,3 милиарда католици в света през 2013 г., папа Франциск обеща да продължи усилията за борба с корупцията, започнати от неговия предшественик Бенедикт XVI.

Аржентинският понтифик затвори хиляди подозрителни сметки, реформира законите, уволни висши финансови служители и се опита да "рационализира" администрацията на Светия престол, отбелязва Франс прес.

Агенцията припомня, че в продължение на десетилетия обаче банката на Ватикана, известна като IOR, е въвлечена в множество скандали , като през 2018 г. вече бившият й управител беше уволнен и съден по обвинения в присвояване и пране на пари .

През септември папата изиска оставката на италианския кардинал Анджело Бечиу , негов близък съветник, който беше обвинен в източване на средства предназначени за бедните. Обвинение, което Бечиу отрича.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна