Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изцяло ще гласуваме машинно

Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха окончателно да има 100% машинно гласуване в избирателните секции с над 300 души. Това стана на заседанието на парламента, което към 19 ч. продължаваше повече около девет часа.

По-рано днес депутатите приеха броят на секциите в чужбина да бъде неограничен, като премахнаха лимита на избирателните секции в страни извън Европейския съюз. Досега той беше 35 секции.

Приети бяха и текстове, с които съставът на Централната избирателна комисия бе намален от 25 на 15 членове, които да бъдат назначавани от президента.

Окончателно беше решено, че броенето на бюлетините и попълването на изборните протоколи в секционните комисии ще се наблюдава с камери и ще се предава онлайн. Редът и условията, по които ще се провежда видеонаблюдението, ще се определя от ЦИК, а техническото осигуряване ще бъде отговорност на Министерския съвет.

Депутатите спориха по всички текстове на изборния закон. Противници на гласуваните промени бяха основно от ГЕРБ.

По време на дебатите, свързани с машинния вот, Цвета Караянчева от ГЕРБ настоя да остане и хартиената бюлетина.

„Защо не трябва да има само машинно гласуване? Само да ви дам пример - на президента му трябваха близо пет минути да се ориентира как да гласува на машина. Нека да има и хартиена бюлетина, за да може да има възможност и алтернатива тези хора да гласуват. В малките населени места, ако примерно спре токът, машината може да работи на батерия не повече от два, максимум до три часа - няма да може да се гласува и се проваля вота“.

Георги Свиленски от БСП обаче беше категоричен, че машинното гласуване гарантира честен вот и се обърна към депутатите от ГЕРБ с въпрос:

„Нали вие ясно защо искате хартиеното гласуване? Защото само с хартиени бюлетини  можете да печелите избори. Въведат ли се машините, дойде ли честността в секциите, ГЕРБ никога не може да спечели не  избори, не първо място, а може би процентната бариера“.

Въпреки сериозния бойкот на ГЕРБ изцяло ще гласуваме машинно.

При дебатите на текстовете за намаляване на състава на ЦИК и начина на назначаване на членовете на комисията от ГЕРБ категорично заявиха, че с тези промени мнозинството поставя под въпрос легитимността на следващите избори, а от БСП призоваха да спрат да манипулират обществото.

Според носителите на предложението от „Има такъв народ“ процедурата ще е напълно прозрачна.

Председателя на парламента Ива Митева от ИТН посочи, че:

„Президентът не може да вземе решение извън това, което му предложат парламентарно представените партии и коалиции. Той действа в условие на напълно обвързана компетентност“.

Партии и коалиции, които имат евродепутати, но не са парламентарно представени няма да бъдат в състава на ЦИК - в случая отпада квотата на ВМРО.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!