Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП връща мандата

| обновено на 01.05.21 в 19:42

БСП ще върне третия мандат за съставяне на правителство още при връчването му на 5 май от президента Румен Радев.

Това решиха членовете на Националния съвет на партията и парламентарната група на съвместно заседание на "Позитано" 20.

Днешния ден Корнелия Нинова определи като исторически за БСП.

След заседанието тя  обяви, че мандатът ще бъде върнат, тъй като на последните избори голяма част от избирателите са видяли в "Има такъв народ" възможност за промяна.

БСП е подала ръка няколко пъти на повечето от партиите в парламента, но тя бе отхвърлена от новите политически субекти в парламента. Ситуацията е "всеки срещу всеки", от БСП не са могли да убедят останалите политически партии в тяхната правота.

В тази ситуация правителство на БСП, макар временно, е невъзможно, каза Корнелия Нинова и поясни:

"Всеки е срещу всеки. Не можаха да избягат от егото си и да се обединим за онези неща, които ни събират, а не които ни разделят.  В тази ситуация въпреки желанието за промяна, с готов план, ден по ден и мярка по мярка, с хора, които могат да направят тази промяна, правителство, съставено от БСП, макар и временно, е невъзможно".

Националният съвет е обсъдил няколко варианта - чисто партийно правителство, което няма да срещне подкрепа в парламента, експертно правителство с риск да бъде подкрепено от ГЕРБ и ДПС.

Затова БСП ще върне мандата и ще даде шанс президентът да направи служебен кабинет. Това е окончателното решение.

"Още повече, че президентът Радев заяви в парламента при откриването на сесията, че е готов със служебен кабинет. Вярваме, че с днешното наше решение даваме възможност на един качествен, професионален служебен кабинет, съставен от честни и почтени хора да преведе през тези месеци страната през кризата".

Ще се отива на предсрочни избори като отговорността ще се понесе от новите политически субекти в парламента, които са пропиляли доверието на избирателя, каза Корнелия Нинова.

Тя поясни, че ако президентът реши да поиска хора като експерти от БСП, те са готови да окажат такава подкрепа, но всичко ще мине през Националния съвет на социалистите.

Решението за връщане на мандата е взето със 108 гласа "за" и 5 "въздържал се" и без нито един против.





Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени