Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честито Възкресение Христово!

| обновено на 02.05.21 в 18:32
Възкресение Христово, Великден е най-големият празник за православните християни, наричан Празник на всички празници. Възкресението на Иисус Христос е най-великото събитие в историята на човешкия род.
Снимка: БГНЕС

Православните християни посрещнаха светлия празник Възкресение Христово, който символизира победата над злото и смъртта. В патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" в София Врачанският митрополит Григорий донесе Благодатния огън. Той води и пасхалното богослужение там в съслужение с Мелнишкия епископ Герасим - главен секретар на Светия Синод и предстоятел на храма. 

За втора година в условията на пандемична обстановка се извърши празничното пасхално среднощно бдение в катедралата. Служението започна с литийно шествие на храмовото духовенство, изнасяне на иконата на Възкресение и Евангелието. Шествието се отправи и до Синодалната палата, където получи донесения от Ерусалим Благодатен огън.

Под камбанния звън на храм-паметника Св. Александър Невски и с думите: Христос Воскресе! Митрополит Григорий оповести настъпването на най-големия християнски празник Възкресение Христово.

"Наш свещен дълг е да свидетелстваме за Светлината", каза митрополит Григорий, който прочете пасхалното синодално послание на патриарх Неофит. Негово светейшество не присъства на службата поради планирани годишни прегледи. В словото се казва още:

"Нека бъдем достойни за това най-високо наше призвание, нека с живота и делата си всеки ден свидетелствуваме за великата божия милост към човека - за разрушаването на делата на мрака и за тържеството на живота. Защото в богочовешката личност на нашия Спасител смъртта биде погълната с победа и вече няма власт над нас, които сме получили осиновение и сме вече божии приятели."
Врачанският митрополит Григорий води пасхалното богослужение.

Вярващите дойдоха да получат благословия и да споделят празника:

"Пожелаваме много щастие на семейството си, на децата си най-вече, на внуците, успех занапред и да се оправи държавата ни и целия свят."

"Да се отървем от коронавируса."

"Здраве и благоденствие на българския народ."

"Пожелавам да има спасение за всички хора."

"Да има светли Христови празници, да пребъдат нашите деца, внуци, пра- прапоколение тук, на българска земя."

"Здраве и обич към цялата планета."

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит получи Благодатния огън от Йерусалим, който снизходи на Божи гроб.  

В Пловдив посрещнаха празника с богослужение и ритуално обикаляне на църквата, като по традиция най-масово посетената проява беше при храма „Света Богородица“.

„Богослужението за Възкресение Христово, Пасха и архиерейската Света златоустова литургия започнаха още в 23.30 в храма „Света Богородица". Службата беше оглавена от пловдивският митрополит Николай.

„Христос Воскресе. Надявам се всички да сме живи и здрави и така с този пламък да го запазим всички и до вкъщи“.

„Обикаляйки около църквата тази вечер, усетих това, което нашата вяра наистина символизира - възкръсването на Христос е символ за това, че каквото и да се случва, винаги може да е по-добре, винаги можем да възкръснем, така че всички тегоби, които ни предстоят ще бъдат преборени, стига да вярваме, че могат да бъдат преборени“, споделиха пловдивчани.

Тържествената програма по случай Великден продължи и днес с отслужване на пасхалната вечерня в църквата „Света Марина“, а следобед на площада пред общината беше изнесен голям празничен концерт.

Хиляди жители и гости на Благоевград станаха свидетели на уникална светлинна програма в нощта на Великден. Умело съчетание на светлини обгърна 33-метровия кръст над града.

Програмата започна точно в полунощ, когато християнският символ бе озарен в различни цветове, а около него се разнасяха лъчи.

Красивата картина можеше да бъде видяна от всяка точка на града, а благодарение на доброто озвучаване благоевградчани чуха църковната служба и извън храма.

В първите часове на най-големия християнски празник - Възкресение Христово, в благоевградската църква "Въведение Богородично" с тържественост бе отслужена пасхална Света литургия от отец Петър Стефанов.

Днес още от много рано сутринта десетки миряни дойдоха в храма "Въведение Богородично", за да запалят свещ и да отправят молитва за днешния празник на надеждата за спасение и любовта.

БГНЕС

В Бургас с по-малко хора и при спазване на мерките за безопасност храмовете в града посрещнаха Възкресение Христово. Десетки бургазлии се събраха пред църквата „Св. Иван Рилски“. Точно в полунощ отец Николай извести:

"Христос Воскресе!"

"Воистину Воскресе!"

За здраве и за по-добро бъдеще на държавата се помолиха хората:

"За здраве, да се оправи държавата, хората да бъдат много щастливи."

"Аз мисля, че ако човек вярва, че всичко ще се оправи, ще бъде така. Празникът за мен е предимно вяра - вяра в доброто, в бъдещето и в Господ. Ние празнуваме Него."

Десетки жители и гости на Варна присъстваха на архиерейската света литургия в нощта на Възкресение Христово и тази сутрин - на отслужването на Второ Възкресение в катедралния храм "Успение Богородично". Варненският и великопреславски митрополит Йоан поздрави присъстващите с "Христос Воскресе" и им пожела мир и единство

В Ловеч много вярващи посрещнаха Христовото Възкресение в катедралата "Св. Св. Кирил и Методий" в центъра на града, помолиха се здраве и отнесоха по домовете си Благодатния огън. 

Пред катедралата в Ловеч митрополит Гавриил оповести Христовото възкресение:

"Възкресението Христово е победа на живота над смъртта.  Христовото възкресение дава на човека сили, които го преобразяват. Нека Господ  ни  дарува здраве, радост, мир, любов съм него и към хората. Честит празник! Христос Воскресе!"

Вярващите се помолиха най-вече за здраве и отнесоха по домовете си Благодатния огън:

"За мир и любов помежду си."

"Да се помолим за  здраве, за Божията благословия. В тези трудни времена, в които живеем Господ  да ни пази и да ни закриля."

"Да възкръсне доброто в българите. Да успеем да  се смирим и да бъдем мъдри".

"Благодатният огън  да ни носи здраве, благословия, благодат и мир".

В Плевен стотици православни християни посрещнаха Великден в трите храма в града. Те отнесоха в домовете си от благодатния огън и най-много си пожелаваха здраве.

Отец Венци Христов води пасхалната служба в храм „Света Троица“, който е на 123 години.

Ето какво заявиха миряни пред БНР:

„Според мен ни е необходимо да разбираме другия човек, различния от нас. Това е най трудното, защото ние сме заживели, благодарение, може би на случващото се, заживели сме сами в собствения си свят измислен, когато другият човек го няма, значи няма нищо, няма ни и нас“.

„За съжаление смирението е малко, а напрежението е голямо. Толкова много негативна информация на политици. Те трябва да се смирят. И не само ние православните християни, но всички, целият свят трябва да се смири, което е много трудно. За Господ няма невъзможни неща“.

„Но да се молим преди всичко за спасението на душите“.

Незабравка Кирова/Силистра

Възкресение Христово посрещнаха и вярващите от Силистра, където  Пасхалната света литургия беше отслужена от Доростолския митрополит Яков и местното духовенство.

Десетки силистренци се събраха в православния катедрален храм „Свети свети първоапостоли Петър и Павел“, където изслушаха песнопенията за делата и подвизите, извършени от Спасителя.

Когато настъпи полунощ, всички излязоха на двора, огласен от тържествения камбанен звън и изпълнен с още и още прииждащи богомолци.

Преди да си тръгнат, отнасяйки вкъщи запалените си свещи, силистренци си пожелаха:

„Възкресение нека във всеки от нас да възкръсне доброто, да станем един към друг по добри и да има любов помежду ни“.

„Здраве, здраве и здраве. Всичко друго се постига и се купува. Имаме нужда да вярваме. Много голяма нужда имаме да вярваме. Вярата е един вид лекарство за душата“.

Днес с вкусни гозби и дъхави козунаци вярващите ще ознаменуват края на постите.

Христовото Възкресение посрещнаха стотици вярващи и във Видин пред катедралния храм „Св. великомъченик Димитър Солунски“. Митрополит Даниил отслужи пасхалното богослужение.

Снимка: Стоян Радев/Сливен

Всички храмове в Сливен се изпълниха с вярващи, които точно в полунощ се поздравиха с „Христос Воскресе“. В централния храм „Св. Димитър“ десетки християни дойдоха, за да получат Благодатния огън, който бе донесен от специални пратеници, които го очакваха на летището в София.

Отец Евгений възвести тази нощ Христовото Възкресение пред храм „Св. Димитър“:

„Христос Вокресе! Воистина Воскресе!“

По-рано Сливенският митрополит Йоаникий отправи своето Пасхално послание към свещенослужителите и християните от епархията:

„Нека тази радост всякога огрява сърцата на всички верни и да ги сплотява при извора на вечното веселие възкръсналия Христос Господ, амин! Христос Вокресе! Воистину Воскресе!“

Във великденската нощ хората се помолиха за здраве и спокойни дни:

„Здраве на близките, на приятелите, на най-близките хора, на роднините, успех и мир!“;

„За здраве при условие, че много хора си отидоха в пандемията и се надявам вече да приключи“.

„Господ да ни помага, да ни праща повече смирение и да не го оставяме по пътя“.

Стотици се събраха и пред храм ,,Свети три Светители“ в Шумен. Част от иконите бяха изнесени навън заради мерки за безопасност. Точно в полунощ с празничен камбанен звън отец Красимир  извести „Христос Воскресе“.

И в Габрово храмовете бяха изпълнени с хора. Църквата спази традицията и раздаде червени великденски яйца за благословение на хората.

Празничният ден в Русе е изпълнен с концерти на открито, а вратите на християнските храмове са отворени за всички вярващи.

Пред катедралния храм "Света Троица" семействата получаваха напълно безплатно издание на книгата "Библия за деца".

Празникът на Възкресение Христово беше посрещнат и във Враца с пожелания за здраве и с надежда.

Пред микрофона на БНР врачани честитиха Възкресение Христово и споделиха:

„През тези времена с пандемии мисля, че всеки има нужда от надежда за по-доброто. Сякаш всичко се обновява. Сякаш започваш с нови сили, с нова любов, с нова вяра“.

„Най-светлите, най-хубавите, най-красивите чувства, които могат да вълнуват едно човешко същество“.

На Великден стотици вярващи посетиха четирите църкви в Ямбол, както и манастира „Рождество на пресвета Богородица” край село Кабиле.

Ямболският архимандрит Димитрий пожела:

"Най-сетне Господ дано чуе молитвите ни и да се отървем от тази пандемия, защото всички са изключително изнервени, всички са изключително притеснени. Отчуждихме се максимално един от друг. Пожелавам на всички мир, любов, спокойствие и най-вече добро отношение към хората".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна