Eмисия новини
от 14.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Празнично богослужение за Второ Възкресение

По време на службата евангелският разказ за Христовото Възкресение се чете на различни езици и така се напомня, че благата вест е била отнесена от апостолите до всички народи

| обновено на 02.05.21 в 19:51
Празнично богослужение за Второ Възкресение бе отслужено в митрополитския храм "Света Неделя" в столицата.
Снимка: БГНЕС

Празнично богослужение за Второ Възкресение беше отслужено в православните храмове. На службата, наречена още Вечерня, за втори път след полунощ прозвуча евангелският текст, възвестяващ възкръсналия Спасител. Българският патриарх Неофит участва молитвено в богослужението в столичната митрополитска катедрала „Света Неделя“.

Стотици вярващи изпълниха храма, а по традиция Светото евангелие бе прочетено на няколко различни езика, напомняйки, че благата вест е била отнесена от апостолите до всички народи в целия свят.

Службата за Второ Възкресение в митрополитската катедрала "Света неделя" оглави Белоградчишкият епископ Поликарп, който прочете великденското послание на патриарх Неофит и на Светия Синод към българския народ:

В него се казва, че светът продължава да бъде раздиран от неправди и противоречия, от войни и прояви на омраза, да бъде болен, а вечните евангелски ценности са изместени от егоизъм. А особено подходящ за размисъл върху всичко това е имено днешния ден на Христовото Възкресение, се отбелязва в посланието.

То завършва с благословията благодатта, мирът и любовта на възкръсналия от мъртвите Иисус Христос и общението със Светия дух да бъдат с всички нас:

"Радостно празнуваме победата и тържеството на живота, постигнати във възкресението, мирът и благодатта на Възкръсналия от мъртвите Господ и Спасител наш Иисус Христос и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас. Христос воскресе!".

Вярващите се помолиха за здраве и смирение:

„За всички хора, които страдат, и най-вече за здраве, успех и благополучие на целия народ“;

„Това е нещото, което особено в тези тежки времена, в които живеем, е единственото ни спасение и то ни дава сила да продължим напред“;

„Не всичко е забързаното ежедневие. Не всичко е това, което ни дават предметите около нас. Да спрем за малко и да помислим за това какво правим на тази Земя и защо сме тук“;

„Моля се за всички хора по света. Не трябва човек да е егоист и да се моли само за себе си“;

„Един свят празник, в който ние имаме Бог на небето, който ни закриля, който се грижи за нас и който се опитва да ни прави по-смирени и по-добри хора. Той се пожертва за нас“, споделиха вярващите, изпълнили храма.

Спазена беше и традицията да се премерят сили с великденските яйца:

„Разбира се, че яйца и козунаци. Това винаги е празнично“.

„Традиция, която винаги е изпълнена с любов и трепет, най-вече събирането на семейството в тези светли, хубави празнични дни“.

Десетки вярващи присъстваха на празничното богослужение  Второ възкресение в старозагорския катедрален храм „Свети Николай“.

В края богослужението Старозагорският митрополит Киприян прочете посланието, отправено от българския патриарх Неофит и членовете на Светия Синод към българския народ:

"В този ден за всеки от нас и за цялото човечество е посочен пътят към спасение и вечния живот. Христос воскресе!".

Здраве, разум и добро намерение за всички пожела в празничния ден заместник-кметът на община Стара Загора Иванка Сотирова, която също беше на тържественото богослужение днес:

"Днес трябва да бъдем добронамерени и да пожелаем светли да бъдат бъднините за всички нас, за целия народ".

И в Пазарджик във всички храмове днес бе отслужена тържествена литургия Второ Възкресение.  По-голямата част от миряните се помолиха за здраве и за Божията благословия, с която страната ни да премине по-леко през кризата:

„Без вяра нищо не става. Някога, 28-ма година, когато е била чумата, всички останали в Троянския манастир, са оживяли. Всички, които са избягали от Троянския манастир специално - по лозята, по горите, всички са измрели. Отишли монасите при владиката и му казали: "Владико, да затворим вратите. Идва чумата. Не, момчета. Не може да я затворим. Хората са дошли за молитва, за изповед, за причастие. Не можем да върнем никого. Оставяме всичко на Бога и на Божията майка. Всички, които са останали в манастира, са оживяли. С Божия помощ да можем да излезем от кризата“.

„Вяра, любов и това е. Трябва да сме единни, да си вярваме, но ние се мразим. Това не е хубаво. Народът по този начин страда“.

„Помолих се за България. Всички да сме добри, да сме смирени, да тръгне животът малко по-хубаво“.

Вижте галерия с кадри от службата  за Второ Възкресение в "Света Неделя" на фоторепортерите на БГНЕС:


 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.