Eмисия новини
от 05.00 часа

Днес е вторият ден на православния Великден и начало на Светлата седмица

Днес е вторият ден на православния Великден и начало на Светлата седмица. Тя е посветена на светлината, която донася на света възкръсналият Христос. До събота всеки един от дните носи името светли.

В седмицата, която започва от днес, вторият ден на Великден, не случайно е наречена светла.

"Тя е наречена светла, защото цялата, всички богослужения през нея са под светлината на Христовото возкресение. Тази светлина, която блика и струи от гроба Господен, се разпръсва по целия свят, пробива тъмнината на греха навсякъде и озарява всяко човешко сърце. Тази седмица цялата е като един ден, през който ние прославяме възкръсналия от мъртвите Господ Иисус Христос", сподели врачанският митрополит Григорий.

През всички дни от Светлата седмица храмовете се огласяват от Возкресните празнични песнопения. Позволява се блажна храна в обичайните за годината постни дни сряда и петък. Светлата седмица е време на радост за християните. 

"Ние и духовно и физически преживяваме нещо светло и нещо хубаво. В тези дни колкото повече усилия вложи човек да види от тази празничност, в тези дни, колкото повече празничност човек съхрани, толкова повече ще вижда и през годината", посочиха вярващи. 


Храмовете събират православните християни. Хората търсят сили и във вярата откриват надеждата. В село Писарово се намира на 30-ина км от Плевен. Жителите са около 800. Църквата в селото носи името „Света Параскева“. Но в нея няма свещеник. Репортаж по темата направи Латинка Светозарова. 

В храма „Св. Николай Чудотворец“ в Русе децата са добре дошли и е направено всичко, за да се чувстват у дома си. В неделя църквата се превръща и в детска площадка. Репортаж по темата направи Ася Пенчева. 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.