Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световен ден на свободата на печата

Снимка: Pixabay

Трети май се отбелязва като Световен ден на свободата на печата. По този повод Съветът на Европейския съюз излезе с изявление, в което подчертава, че свободата на информацията и словото трябва да бъдат насърчавани и защитавани навсякъде.

"76 журналисти са убити миналата година, много са арестувани, преследвани и заплашвани" - това се казва в изявление на Съвет на ЕС по повод днешния световен ден на печата.

"Журналистите продължават да работят в тежки условия при нарастващ финансов и политически натиск, надзор, произволни ефективни присъди и насилие при изпълнение на задълженията им" , се подчертава в документа.

В него се изразява особена загриженост от насилието, основано на пола, насочено към жените журналистки.

От "Репортери без граници" посочват, че журналистиката, която те назовават основна ваксина срещу дезинформацията, е изцяло или частично блокирана в 73 на сто в оценяваните 180 страни от организацията, като България е свалена с едно място по-надолу - от 111-то на 112-то. 

"Както в Източна, така и в Западна Европа, новото законодателство, ограничаващо правата на информираност заради пандемията от КОВИД 19, улесни арестите и задържането на журналисти", се казва в позиция на "Репортери без граници".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна