Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Садик Хан обеща да опита да върне олимпийските игри в Лондон до 20 г.

Садик Хан
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кметът на Лондон Садик Хан обеща да се опита да върне олимпийските игри в британската столица до 20 години, ако бъде преизбран на изборите в четвъртък.

Днес в реч в аматьорски клуб за боксьори в Югозападен Лондон Садик Хан ще изложи перспективите за поредна олимпиада в Лондон като средство за повдигане на духа след пандемията. „Проучването на възможността за домакинство на олимпийските и параолимпийските игри през 2036 или 2040 година е илюстрация на плана ми да изградя по-светло бъдеще за Лондон след пандемията“, се казва в предварително разпространена част от изявлението на кмета.

Ходът се подкрепя безусловно от водещите бизнес организации и бивши олимпийски медалисти. „Гардиън“ посочва, че това възражда спомените за успешните игри през 2012 година - събитие, което значително подобри репутацията на предшественика на Хан като лондонски кмет, сегашния премиер Борис Джонсън.

Използвайки дори реториката на Джонсън за „изравняване на възможностите на всички части на страната“ Хан смята да включи в организирането на олимпиадата и райони извън столицата.

Разбира се, Лондон ще има сериозна конкуренция за домакинството на тези игри и ще има нуждата от пълната подкрепа на правителството, за да успее. Ако пак бъде избран Лондон ще стане първият град-домакин на четири олимпиади. Той вече организира игрите през 1908, 1948 и 2012 година. Изборите за кмет на Лондон са на 6 май.

В надпреварата участват 20 кандидати, сред които има и български зет.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени