Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Старата църква в Добриново се руши, обявена е дарителска кампания (СНИМКИ)


25 000 лв. са необходими за ремонт на покрива на църквата в карнобатското село Добриново. За целта жителите на населеното място са обявили дарителска кампания. Църквата „Свети Димитрий“ е построена през 1879 г. и е паметник на културата. От 60 години насам не е действаща и се руши, а друг храм в селото няма. Ритуалите се извършват по домовете на хората.

Макар и срутения покрив и разграбената вътрешност на храма, части от иконостаса все още са запазени. Старите каменни зидове също. Искаме да си възстановим църквата, казаха жителите на село Добриново:

„От 10 години съществува неписана традиция по Великден – събираме се около 30-40 души, половината, от които са съвсем млади хора, обикаляме църквата без покрив и си правим ритуала“.

„От Добриново сме и милеем за селото. Това хубаво нещо да се руши ли?“

„На 90 години съм. От църквата по-хубаво нямаше. А сега няма къде да идем една свещичка да си запалим. Всичко е рухнало и съборено.“

„Сега за Великден обикаляме, защото не можем да влезем вътре. Покривът е опасен“.

Част от старите жителите на селото още помнят, че в църквата са правени много кръщенета. Първото кръстенето дете там се е казвал Димитър, като името на самия храм. От техните предци знаят, че сградата е построена с усилията именно на местните хора.

Кметският наместник на село Добриново Иван Линов обясни, че  проектът за ремонт на църквата вече е одобрен от Министерството на културата. „Най- голяма нужда има от ремонт на покрива. Той е в изключително лошо състояние. В дарителската сметка сега сме събрали около 4000 лв. Кампанията започна от преди 2 месеца, така че има надежда. Кой с каквото може е добре дошъл – с труд, със строителни материали, никого не сме върнали“, допълни той.

Не сме опитвали да кандидатстваме по програми за финансиране, защото не ни достигат необходимия брой жители, посочи Иван Линов. Ако преди години в селото са живеели 1500 души, то сега те са 90.

Преди години хората помнят, че в църквата е имало много икони, които обаче са били разграбени. Сега са останали само 8-9, които се намират в музея в Карнобат. Ако храмът бъде възстановен, те ще се върнат на предишното си място. Трудно обаче ще бъде да се осигури за постоянно свещеник. „Имам уверението, че ако храмът бъде възстановен, свещеник ще идва периодично. Много е важна вярата. Тя ни крепи и ни обединява“, допълни Иван Линов.

Ако искате да се включите в кампанията: 

Банкова сметка: IBAN BG32STSA93000027805437

BIC STBGSFSA

Църква Св. Димитрий


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Най-четени