Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задържаха 25 нелегални мигранти от Афганистан край Вакарел

| обновено на 04.05.21 в 19:22
Снимка: архив

Полицията задържа 25 нелегални мигранти на автомагистрала "Тракия" близо до Вакарел. Всичките са мъже от Афганистан. Това уточниха от МВР пред Българското национално радио.

Около 9 часа сутринта мигрантите са били забелязани да се движат по магистралата близо до Вакарел.

Подаден е сигнал в полицията. На място са били изпратени екипи на РПУ - Елин Пелин и Областната дирекция на МВР в София.

Най-вероятно мигрантите са били изоставени от трафикантите в района на магистралата.

Полицаите, които са пристигнали на място, не са открили следи от автомобили на трафиканти. По случая тече разследване.

От Вътрешното министерство предполагат, че става дума за канал за превоз на мигранти от турската граница през София до границата ни със Сърбия, откъдето минава маршрутът към Западна Европа.

По случая вече работят и екипи на служба "Миграция" в МВР.

След като бъдат разпитани в полицията в град Елин Пелин, мигрантите вероятно ще бъдат настанени в някое от общежитията за бежанци у нас.

По данни на МВР, само през почивните дни има предотвратени опити на над 320 души да влязат у нас от Гърция и Турция. Преди по-малко от месец пък МВР разби друг голям канал за трафик на мигранти у нас. Той отново минаваше през Софийска област. Тогава бяха задържани и няколко трафиканти.

Задържаните днес мигранти са отведени в районното полицейско управление в Елин Пелин.

Пред полицаите те са съобщили, че са от Афганистан. Тепърва ще се търсят преводачи, които да осъществят контакт с мъжете, сред тях има и непълнолетни.

По-рано днес премиерът в оставка Бойко Борисов предупреди за засилен мигрантски натиск по границите ни.

„Само за последните 3 дни имаме 323 предотвратени опити за влизане на нелегални мигранти в България. Казвам го за моите опоненти това, защото към днешна дата имаме нулева допусната нелегална миграция. Това е постигнато с огромни усилия на нашите славни граничари, за което им благодаря. Натискът е страховит, нападат отвсякъде - от Гърция и Турция. Нека тези, които утре ще правят служебно правителство, да имат едно наум“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна