Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите отхвърлиха субсидия от 1 лев на глас

| обновено на 05.05.21 в 18:20
Снимка: БГНЕС

След петчасови дебати мнозинството в Народното събрание отхвърли предложението на партия "Има такъв народ" годишната партийна субсидия да бъде намалена от 8 лева на 1 лев за получен действителен глас на последните избори.

За намаляване на субсидията гласуваха 76 депутати от ГЕРБ и "Има такъв народ", "против" гласуваха от БСП, ДПС, "Демократична България", 5-ма от ГЕРБ и 2-ма депутати от "Изправи се! Мутри, вън!,  общо 6-ма народни представители от различни политически сили гласуваха "въздържал се".

По време на дебатите председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов заяви:

„Много е хубаво как се говори за принципност и се пренебрегва волята на 2 500 000 български граждани! Проблемът за издръжката на партиите е проблем на партиите! А хората казаха колко биха давали за издръжка на партиите, а това е един лев на глас. Всичко останало е алчност“.

С различни мотиви ГЕРБ, БСП и ДСП възразиха срещу намаляването на субсидията.

Йордан Цонев предупреди, че „ще преминем към онова финансиране от 90-те години и никой не може да го спре – нито МВР, нито ДАНС“.

Социалистът Крум Зарков призна за затрудненото финансово положение на БСП, но заяви:

„Ако мислите, че ще отидем да се молим на някой мастит бизнесмен да плати тока на „Позитано“, дълбоко се лъжете.

От ГЕРБ определиха като популизъм, а Вежди Рашидов се обърна към „Има такъв народ“: 

„Вашият лидер доста забогатя напоследък, докато се подиграваше с хората. Аз ви моля, подарявайте и по едно ферари на българския народ“.

Новите партии в НС застанаха категорично зад идеята за намаляване на субсидията.

Антоанета Цонева от ДБ коментира: 

„Разбира се, че ГЕРБ-СДС може да се яви с нула лева субсидия! Чекмеджетата са пълни с пачки!".

Депутатът от "Има такъв народ" Станислав Балабанов обвини ГЕРБ, БСП и ДПС в политическо лицемерие след отхвърляне на предложението за намаляване на субсидията до 1 лев на глас: 
"Което, какво показва, че всичките партии от статуквото отдавна са забравили, какво им каза народът още 2016 г. и ще си платят цената на предстоящите предсрочни избори. Обвиняваме ги в политическо лицемерие и гласовете им го показаха сега". 

Мнозинството не включи като точка и предложението на „Изправи се! Мутри, вън!“ за намаляване на заплатите на депутатите и на служители на други висши държавни органи. То предвиждаше редуциране на възнагражденията до средната заплата за страната, която по данни на Националния статистически институт за последното тримесечие на 2020 г. е малко под 1500 лева.

Срещу проекта за намаляване на депутатските заплати възрази заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев, който настоя, че това Народно събрание не може да предопределя какво ще правят депутатите в следващото, „защото най-късно след 7 дни преставаме да взимаме заплати“.

Вежди Рашидов определи случващото се като „див популизъм“ и предложи, който иска да става депутат да не взима никаква заплата, а да внася по 1000 лв.

По настояване на ДПС беше отхвърлено включването извънредно в дневния ред на двата законопроекта на „Демократична България“ - за промени в Закона за съдебната власт и в Наказателно-процесуалния кодекс заради непостъпили навреме доклади на правната комисия. Най-вероятно нов опит за включването им ще бъде направен в петък.

Беше отхвърлено предложението на ГЕРБ за създаване на временна комисия за „Росенец“, след като такъв проект вече има в дневния ред, внесен от „Демократична България“.

Като точка беше включено обсъждане на проект на решение за създаване на Временна комисия за разследване на факти и обстоятелства при използване на сълзотворен газ, употребата на сила и помощни средства от МВР извършени миналото лято срещу протестиращи граждани, внесен от „Изправи се! Мутри вън!“.

Остри критики от парламентарната трибуна отправи Тома Биков от ГЕРБ-СДС, който припомни, че 45-ото НС приключва работа съвсем скоро и няма нужда да създава „безсмислени“ комисии.

В дневния ред са включени и два проекта на решения. Единият, за създаване на временна комисия за установяване на законността на строежите и обектите на територията на Лесопарк "Росенец", внесен от "Демократична България". Другият е на БСП и е за възлагане на Министерски съвет да осигури достъп на българските граждани до руската ваксина срещу Covid-19 "Спутник V". 

За петъчното пленарно заседание като точка първа е предвидено изслушване на ръководството на Комисията за енергийно и водно регулиране за новите цени на тока, парното и водата.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!