Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър: Правителството иска Covid пропуски, юристи предупреждават, че е незаконно

Никозия, Кипър, 25 април 2021 г. Кипърското правителство обяви двуседмичен локдаун от 26 април в 5 ч. сутринта до 9 май в полунощ.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Решението на правителството на Кипър за въвеждане в ежедневието на коронапропуск от понеделник, след края на двуседмичната карантина, което бе обявено късно вечерта в сряда, вече предизвиква напрежение сред специалистите и сред гражданите.

Представители на Общокипърската адвокатска колегия и юридически кръгове предупредиха, че мярката е противоконституционна.

Комисарят по личните данни заяви, че с изключение на компетентния инспектор или полицията, никой няма право да иска от гражданин удостоверение с посочената здравна информация, за да му бъде позволено да влезе в дадено място.

Според взетото от правителството решение в сряда вечерта, новият коронапропуск - Coronapass, се изисква за посещения на места с масово събиране на хора, като ресторанти, молове, големи супермаркети, църкви, дори сватби и кръщенета.

Той важи и за настаняване в хотелите, които Кипър отваря от 10 май за вътрешен туризъм.

Новият сертификат влиза и в кампанията за парламентарните избори на 30 май, като участващите в предизборните срещи също трябва да го притежават.

За плажовете не се изисква коронапропуск, както и за екскурзии сред природата, посещения на места за пикник, язовири.

Коронапропускът включва три възможности - гражданите да имат отрицателен тест /PCR или бърз/, валиден в рамките на 72 часа, да са ваксинирани с поне една доза 3 седмици по-рано или да са изкарали коронавирус през последните 6 месеца.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна