Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът:

В българските летописи има безчет победи, има и поражения, но няма малодушни капитулации

Държавността се крепи на единството на слово, дух и меч, на народ и армия, на човешка солидарност и родствена близост, каза държавният глава в приветствието си по повод 6 май

Президентът Румен Радев
Снимка: БГНЕС

„В българските летописи има безчет победи на нашата войска, има и трагични поражения, но няма малодушни капитулации“ - това посочва в приветствието си по случай Деня на храбростта и празника на Българската армия - 6 май президентът Румен Радев.

В словото си върховният главнокомандващ на въоръжените сили припомня, че държавността се крепи на единството на слово, дух и меч, на народ и армия, на човешка солидарност и родствена близост. 

"Има дълбока мъдрост в това, че Денят на войската се отбелязва на празник, който събира заедно и нашите семейства - празник на неоценимата вяра и нейната победа над злото. Всенароден празник, който почита всеки български дом."

На Гергьовден президентът поздрави българските военнослужещи и припомни думите на полковник Борис Дрангов: 

“За да побеждава, България трябва да се води от възвишени характери, а не от безмълвни, раболепни самопоклонци. Причина за изчезване на всяко държавно устройство е безгрижието в развалата. Помнете и усърдно, чисто метете стълбата само отгоре надолу!”,

Целия текст на приветствието на президента Румен Радев по случай Деня на храбростта и празника на Българската армия - 6 май:

„Уважаеми сънародници,

Днес е празникът на Свети Георги и ние, българите, отбелязваме Деня на храбростта и празника на Българската армия.

Малко са държавите с нашата дълга история, съхранили своето име, вяра и език през векове на изпитания. Времето ни е научило, че държавността се крепи на единството на слово, дух и меч, на народ и армия, на човешката солидарност и родствената близост.

Има дълбока мъдрост в това, че денят на войската се отбелязва на празник, който събира заедно и нашите семейства. Празник на несломимата вяра и нейната победа над злото. Всенароден празник, който почита всеки български дом.

Днес свеждаме глави пред хилядите доблестни предци, загинали за нашата свобода и независимост по бранните полета на войните. Те опазиха Родината в кръвопролитните изпитания на новата ни история.

Във всеки български семеен албум има снимки на мъже с пагони. Честит празник на всички воини от резерва, които в своето време достойно са служили под знамената на Българската армия.

Навръх Гергьовден искам да поздравя сърдечно доблестните български военнослужещи: войници, сержанти, офицери, генерали и адмирали, които днес бдят над мира и сигурността на Отечеството или изпълняват мисии зад граница.

Под нашите бойни знамена винаги са заставали ярки и просветени българи, водачи и вдъхновители на нацията в трудни за България моменти. Нека всеки офицер, всеки българин, осмисли думите на полковник Борис Дрангов:

“За да побеждава, България трябва да се води от възвишени характери, а не от безмълвни, раболепни самопоклонци. Причина за изчезване на всяко държавно устройство е безгрижието в развалата. Помнете и усърдно, чисто метете стълбата само отгоре надолу!”, споделя един от най-обичаните и уважавани участници във войните за национално обединение.

В българските летописи има безчет победи на нашата войска, има и трагични поражения, но няма малодушни капитулации. Всички национални крушения започват с разкол помежду ни. Всички наши победи са рожба на единението.

Скъпи съотечественици,

Нека закрилникът на Българската армия Свети Георги Победоносец да бди над вас, вашия дом и нашата Родина. Нека вярата му ни вдъхва сили, за да градим и съхраним свободна и процъфтяваща България!“


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!