Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ оттегля номинацията на Красимир Ципов за председател на ЦИК

| обновено на 06.05.21 в 13:35
Красимир Ципов
Снимка: БГНЕС

Партия ГЕРБ ще оттегли номинацията на Красимир Ципов за председател на новата Централна избирателна комисия. Това обяви лидерът на ГЕРБ и премиер в оставка Бойко Борисов, след като свика тази сутрин Изпълнителната комисия в централата на партията.

Борисов нарече капан липсата на други кандидати за председател от страна на новите политически сили:

"Това направиха вчера - с мълчалив, престъпен сговор. Може ли партии с претенциите да управлява да отиват в президентството без председател!? На базата на какво, на коя претенция? Ние да не сме кьорави, дето викаше баба, да не виждаме комбинациите и капана, в който ни вкарват? Решенията в ЦИК се вземат с две трети мнозинство. Сиреч тия хора нямат абсолютно никакво влияние срещу тоя сговор“, коментира Борисов.

Вчера по време на консултациите при президента с парламентарно представените сили за номинациите за новия 15-членен състав на Централната избирателна комисия, единствено партия ГЕРБ имаше кандидат за председател на Комисията.

В отказа за номинации за председател на новата ЦИК Борисов видя и прехвърляне на цялата отговорност върху ГЕРБ:

„За чужбина трябват машини. Кой ще ги закара, кой ще ги охранява, кой ще ги тества, кой ще ги върне? Парите за това кой ще ги подпише? Кой ще направи обществените поръчки? Кой ще си сложи главата в торбата? Председателят от ГЕРБ…Само че няма да им мине номерът!"

Борисов призова държавния глава Румен Радев:

„Днес нека Радев да си направи председател на ЦИК, който да си понесе отговорността на неговите партии – да влязат в ЦИК тези, които правиха закона. Да отидат да си го изпълняват!"

От своя страна Красимир Ципов заяви, че не се страхува да поеме отговорност да председателства колективни избирателен орган, но допусна, че ще бъде бламиран в новата Централна избирателна комисия:

„И смятам, че ние не трябва в предстоящите 2 месеца да получаваме всекидневни атаки и всекидневни обвинения“, каза той.

Ципов посочи още, че след консултациите вчера при президента е станало ясно, че има само една единствена кандидатура за председател на ЦИК:

“След като разсъждавах в късния следобед на вчерашния ден си позволих да помоля вечерта премиера тази сутрин рано да свикаме заседание на управителния орган на ГЕРБ - Изпълнителната комисия, за да анализираме така създалата се ситуация. Вчера станахме за пореден път свидетели на това, че всички други партии решиха реално да избягат от отговорност”, допълни той.

“Аз не се притеснявам от това, че съм номиниран за председател на ЦИК и че мога да бъда определен като такъв”, заяви още Ципов.

Президентът вече обяви, че на 11 май ще издаде указ за назначаване на новия състав на Централната избирателна комисия.

Помолен да коментира обявеното намерение на ГЕРБ да оттегли кандидатурата на Красимир Ципов за председател на ЦИК лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ каза:

"Честит празник! Честит празник и на господин Борисов, и на цялата Централна избирателна комисия, на всички български граждани. Нека да празнуваме. С лични прищевки.. Мисля, че държавата няма да пропадне. Държавата ще пребъде".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!