Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС е готов да обсъди със САЩ отмяната на патентите за Covid ваксините

| обновено на 06.05.21 в 17:03
Снимка: John Thys/Reuters

Европейският съюз е готов да обсъди предложението, което вече беше подкрепено от САЩ, за отказ от права на интелектуална собственост върху ваксините срещу Covid-19, заяви в четвъртък председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, съобщава Ройтерс.

"ЕС също така е готов да обсъди всички предложения, които се отнасят до кризата, по ефективен и прагматичен начин," посочи тя в своя реч пред Европейския университетски институт във Флоренция и допълни:

"Ето защо сме готови да обсъдим как предложението на САЩ за отказ от защита на интелектуалната собственост за ваксините срещу Covid-19 може да помогне за постигането на тази цел".

Фон дер Лайен също така посочи, че ваксинационната кампания в ЕС върви успешно.

"Ние ваксинираме по 30 европейски всяка една секунда", каза тя и отбеляза, че вече са били разпределени около 200 млн. дози ваксини в рамките на Европейския съюз.

Германия също е готова на разговори относно предложеното от Съединените щати за премахване на защитените патенти на ваксините срещу Covid-19.

Това заяви германският външен министър Хайко Маас, цитиран от Франс прес.

Германски и американски компании са основни разработчици и производители на одобрени за употреба ваксини срещу коронавируса.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!