Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как новата ЦИК ще се справи с новите правила за гласуването с машини

| обновено на 07.05.21 в 15:20
Снимка: БГНЕС

В президентството се проведе изслушването на предложените за нов състав на Централната избирателна комисия 15 души. Определената за председател на новата ЦИК  Камелия Нейкова увери, че предстоящите през юли предсрочни парламентарни избори ще бъдат организирани и проведени прозрачно и професионално.

Президентът Румен Радев призова номинираните за новия състав на ЦИК да минимизират рисковете от гласуването с машини, като подчерта, че по този начин намаляват недействителните гласове и купеният корпоративен вот:

"Защото там, зад завесите, всеки може да се снима с телефона как задрасква хартиената бюлетина, но машината не можеш да снимаш с телефона си и да се отчетеш на този съответно, който те заставя или ти плаща да гласуваш по определен начин".

Президентът отново подчерта, че не може да разпусне веднага Народното събрание, защото за подготовката на предсрочния вот ЦИК трябва да има минимум 60 дни:

"Назначаването на служебно правителство и началото на вашата работа ще бъде в следващата седмица, надявам се първата половина, за да може да имате тези 60 дни пълноценни да разгърнете своята дейност". 

Камелия Нейкова, която ще оглави новата ЦИК, определи като голямо предизвикателство новите текстове в Изборния кодекс. Тя заяви, че е привърженик на машинното гласуване, но допусна, че на места ще се гласува и на хартия:  

„Там, където по непредвидени обстоятелства не може да бъде проведено машинно гласуване, така както е предвидено в Изборния кодекс, гласуването ще се провежда с хартиени бюлетини. Предвидено е във всяка  избирателна секция, определена за машинно гласуване, броят на отпечатаните бюлетини да бъде колкото е броят на избирателите в съответната секция. Както и досега, Централната избирателна комисия и аз лично поемам отговорност това да е така, ще трябва да прилага Изборния кодекс такъв, какъвто е". 

Емил Войнов, номиниран за заместник-председател от БСП, обяви, че ще трябва нова процедура за доставка на поне 300 машини за гласуване в чужбина и допълни:

“При това тези машини трябва да се придружени от охрана, техници, които да ги инсталират, тестват и оказват поддръжка в изборния ден".

Скептик за машините си остана Красимир Ципов от ГЕРБ - нереализираният председател на новата ЦИК:

"Моето лично мнение е - категорично го заявявам, че машинното гласуване ще доведе до намаляване на избирателната активност".

От изслушването стана ясно, че секционните комисии ще бъдат облекчени, след като протоколите от машините ще се обработят в районните комисии. ЦИК ще работи за опростяване на изборните книжа. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна