Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата сезира евроинституции за политически натиск и закриването на спецправосъдието

| обновено на 07.05.21 в 18:24
Снимка: Pixabay

Ръководството на прокуратурата сезира няколко европейски институции заради законопроектите, предвиждащи закриване на специализираното правосъдие.

Остро критични писма срещу промените са изпратени до председателите на Европейската комисия и Европейския парламент, Групата на държавите, борещи се срещу корупцията и до Венецианската комисия, съобщиха от държавното обвинение. Темата беше коментирана и в Народното събрание. 

Макар промените в Закона за съдебната власт и в Наказателно-процесуалния кодекс да нямат никакъв шанс, тъй като са минали само на първо четене  - и то само в правна комисия, а 45 -тото Народно събрание си отива, след мълчаливи протести и серия от декларации, ръководството на прокуратурата информира  и Брюксел, и Страсбург, че закриването на спецсъда и прокуратурата ще доведе до блокиране на борбата срещу престъпността и на работата на независимата съдебна власт, ще засегне правата на множество лица и ще заличи постигнатия от държавата напредък по Механизма за сътрудничество и проверка на ЕК, както и приноса ѝ към Върховенството на правото в Европейския съюз“. Така мислят и от ГЕРБ, партията, която преди десет години създаде спецструктурите:

"Защо днес вместо да предложат начини и средства, чрез които тези органи да бъдат реформирани, ако смятат, че нещо в тяхната работа куца, те просто предлагат да ги ликвидират. Не знам какъв ще бъде отговорът на европейските институции, но нещо много ме съмнява да бъде той положителен", предупреди Георг Георгиев.

 Вносителите от ДБ и подкрепящите ги от ИМВ не видяха проблем в изнасянето на темата извън България.  Въпреки нулевата перспектива, Атанас Славов и Татяна Дончева са убедени, че специализираният съд и прокуратурата трябва да бъдат закрити:

"Те бяха превърнати в инкивизационни, репресивни органи на властта", каза Славов.

Дончева допълни:

"Те работят по поръчка на министър-председателя, което е абсолютно недопустимо".

Освен до евроинституциите от държавното обвинение са изпратили писма и до председателя на парламента Ива Митева и председателя на правната комисия Радостин Василев от ИТН, в които заявяват, че предлагата промяна не е нито правно аргументирана, нито е в интерес на българските граждани: 

"Нашата позиция и в нашата програма, и в правната ни група е, че в този им вид тези органи трябва да бъдат закрити и служат като бухалка на властта".

Междувременно  - по- малко от месец преди очаквания старт на Европейската прокуратурата, стана ясно, че от десет са назначени само четирама от предложените за европейски делегирани прокурори български магистрати. До отхвърлянето на останалите се е стигнало след задълбочена оценка и защото не отговарят на всички поставени изисквания.

От офиса на Лаура Кьовеши очакват Прокурорската колегия  да предложи нови номинации.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна