Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ван И: Международна система с център ООН е от значение за решаване на регионални конфликти

Ван И
Снимка: Ройтерс

Международна система с център Организацията на обединените нации е от изключително практическо значение за решаване на регионални конфликти и нетрадиционни проблеми на сигурността. Това заяви китайският външен министър Ван И, който председателства среща на Съвета за сигурност на ООН, посветена на мултилатерализма.

Няма по-мирен период в човешката история от този след създаването на ООН, заяви американският държавен секретар Антъни Блинкен и добави, че международното сътрудничество е единственият инструмент за решаване на глобалните проблеми.

"Някои се съмняват, че многостранното сътрудничество е възможно. Съединените щати са убедени, че не само е възможно, а е задължително. Мултилатерализмът е основният инструмент срещу световните предизвикателства като това, което днес ни кара да сме пред екраните, не на една маса - пандемията от Covid-19. Нито една страна, независимо колко е силна, не може да се справи с тях сама". 

Блинкън изрази готовността на Съединените щати да работят с всяка страна, дори с тези, с които имат сериозни разногласия.

Руският му колега Сергей Лавров също призова страните да загърбят различията си и да надмогнат личните си интереси, за да работят заедно. 

"Убедени сме, че като признаем съвременната реалност на взаимнозависимия и свързан свят, ще разберем необходимостта от честно, уважително и равноправно партньорство на всички страни, на прагматична и неполитизирана основа". 

Китайският външен министър Ван И изрази задоволство, че участниците в срещата са подкрепили многостранното сътрудничество и международната система, чийто гръбнак е Организацията на обединените нации. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна