Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първи резултати от изборите за парламент на Шотландия

Шотландският парламент в Единбург, 26 февруари 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Започнаха да излизат първите резултати от изборите за парламент на Шотландия, които са много важни за бъдещето на Обединеното кралство, защото при победа на Шотландската национална партия може официално да бъде поискан втори референдум за независимост.

Шотландският парламент, Холируд, се състои от 129 места. На Шотландската национална партия на Никола Стърджън, която е и първи министър на Шотландия, са нужди 65 от тях за да получи аблолютно мнозинство. В случай, че го постигне, партията официално ще поиска от британският премиер Борис Джонсън позволение на нов референдум за независимост.

Все още има твърде малко резултати, като в тях няма изненади, защото партиите, спечелили места в предишните общи избори, си ги запазват.

До момента националистите печелят 14 места и либералдемократите 2. Никола Стърджън спечели в нейния избирателен район, побеждавайки лидера на шотландските лейбъристи Анас Сарвар.

След победата Стърджън направи премерено изявление, че първата й работа ще бъде незабавно да се заеме с проблемите на гласувалите й доверие, като дори не спомена за независимост.  

Две са иначе интересните неща на тези избори. Първото, че се отчита се по-висока активност на избирателите отпреди. Статистиката показва, че от по-ниска активност досега е печелила Шотландската национална партия. Не е известно обаче точно кои от пасивните досега гласоподаватели са се активизирали.

Второто е, че се наблюдава тактическо гласуване на юнионистките партии, които са оставането на Шотланидя в Обедиенното кралство. Поне досега то не води до успех, но, като се има предвид голямата бройка места, които тепърва ще бъдат определени, не могат да се правят генерални изводи.

Извеждане, ако ви остане време: Резултати се очакват също от парлраментарниет избори в Уелс, както и от 143 местни съвета в Англия. 13 кметове също ще станат известни, единият от тях е на столицата Лондон.

По-рано консерваторите спечелиха извънредните избори за депутат в Хартлипул, където от учредяването на избиратеиня райаон винаги са печелили лейбъристи.  


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна