Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Овцевъди: В България има стотици хиляди "виртуални овце"

Снимка: Радио ВИДИН

Агенцията по безопасност на храните влезе в задочен спор с Асоциацията на овцевъдите заради предполагаема схема с т.нар „виртуални животни“, които служат за източване на субсидии.

В писмен отговор до „Хоризонт“ ветеринарните власти обясняват, че посочената разлика в броя на реалните животни и тези, които фигурират в електронната система, се дължи на новородени агнета.

Агенцията по храните потвърждава посочените от председателя на овцевъдите Симеон Караколев числа. Към месец април в електронната система "Ветис" са регистрирани над един милион и 476 хиляди овце. По данни от преброяването на земеделските стопанства в страната се отглеждат един милион и 277 хиляди овце.

Разминаването от двеста хиляди бройки според агенцията идва от там, че преброяването е приключило през декември преди агнилната кампания, а всички новородени агнета също се вписват в системата, се казва в отговор на твърдението на браншовиците, че овцете, които са вписани в системата, но реално ги няма в оборите, се източват субсидии за пасища.

Експертите от агенцията посочват, че наличието на системата "Векис" не е единствено основание за отпускане на субсидия.

По техни данни за миналата година субсидия са получили стопаните на общо един милион и 115 хиляди овце и кози.

Съпредседателят на Асоциацията Симеон Караколев:

"Около двеста хиляди животни са тези, които липсват при преброяването, а са налични в системата. Това са и въпросните "виртуални овце", за които ние алармираме вече две години, че това са виртуални животни" - виртуални, защото ги няма във фермите, но са вписани в системата и за тях се получават пасища, за които пък Европа дава субсидии. Простата сметка показва, в някои райони за една овца се дават десет декара пасища, за всеки декар субсидията е между 30 и 50 лева, така при хиляда овце собственикът на виртуалното стадо може два се сдобие с половин милион лева финансиране годишно".

Какво трябва да се направи според бранша.

"Пълен анализ, съпоставка на засечените данни с тези, които са налични във ветеринарната система, проверки на място, изчиствания, наказания и сезиране на компетентните органи".

Засега от Агенцията по храните, органът, който администрира електронната система, мълчат.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени