Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почина началникът на кабинета на президента Първанов генерал Никола Колев

| обновено на 08.05.21 в 18:39

След кратко боледуване е починал бившият началник на Генералния щаб генерал Никола Колев.

По време на военната си кариера генерал Колев минава през обучение във Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия, Военната академия „Г. Раковски“ в София.

Той е от първото поколение български генерали, които са преминали през военните образователни структури на бившия СССР, но и обучени в САЩ и с опит във военните структури на НАТО и ЕС.

Никола Колев поема военното ръководство на армията в момент, когато тя преминава през дълбока трансформация заради предстоящото членство в НАТО.   

"Ние не сме достигнали пълните критерии - военнотехнически и оперативни. За да ги достигнем, на нас са ни необходими ресурс, дисциплина, организация".

По негово време трябваше да се решава и въпросът с преминаването от наборна към професионална армия.  

"Всеки нормален човек трябва да има някаква минимална подготовка. От друга страна обаче им трябва колкото е възможно по-бързо да се профилизира цялата армия, тъй като задачите стават все по-тежки, по-отговорни, с по-големи рискове и изискват много по-голяма подготовка".

До тези изводи Никола Колев стига по трудния начин. Докато той командва армията, страната ни губи петима военни при атентат град Кербала. Мисията от 2003-та в Ирак е първата, която трябваше да покаже готовността за работата на българските военни с бъдещите си партньори от САЩ и НАТО. 

Роднините на загиналите до последно вярват, че висшите военни не са осигурили подходящата екипировка и нужната тренираност за изпълнение на мисията. Разсекретен през 2014-а година доклад не посочва виновни от българска страна, въпреки констатираните нарушения.

През 2006-та година генерал Никола Колев напуска армията.

От 2007-ма до 2012-та е началник на кабинета на президента Георги Първанов. Бил е посланик и в Кралство Нидерландия.

Поклонението пред генерал Никола Колев ще е в сряда в Централния военен клуб.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени