Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От понеделник отпадат част от ограниченията за имунизираните

Над една трета от кипърците са с първа доза ваксина срещу Covid-19

Кипър облекчи някои от мерките срещу Covid-19, 16 март 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

От понеделник за ваксинираните в Кипър отпадат част от изискванията и ограниченията, наложени заради коронавируса. Вече над 36,5% от населението е получило първата доза, с което страната се нарежда на 6-о място в ЕС.

Почти 355 000 ваксинации са направени в Кипър до събота (8 май), което представлява 40,3 инжекции на 100 жители.

Над 36,5% от населението вече е ваксинирано с първата доза, а 11.4% са завършили напълно имунизационния курс с двете дози, съобщи здравното министерство днес.

Така според него Кипър се доближава все повече до целта си в края на юни с ваксинации да бъдат обхванати 65% от населението.

Изпълнението на националния ваксинационен план се засилва, като идва ред и на най-младата възрастова група. От понеделник специализираният портал се отваря за хората от 20 до 29 години.

Здравното министерство обяви изключения от ковид-мерките за ваксинираните. Те могат да се възползват от три основни облекчения.

Получилите първата доза минимум преди 3 седмици вече имат своя „безопасен пропуск” /т. нар. SafePass/, за посещения на ресторанти, молове, църкви, сватби, фитнес зали и други обществени места със засилено присъствие на хора, без да се налага да представят отрицателен ковид-тест. Новият коронапропуск влиза в сила в Кипър от понеделник.

Работещите, ваксинирани с първата доза, след изтичането на 3 седмици от поставянето ѝ, се освобождават от извършването на бърз ковид-тест всяка седмица, каквото е задължително изискване за всички заети в частния и публичния сектор.

Освен така, ако ваксинирани се окажат „близък контакт” на заразени с Covid-19, няма да е необходимо те да се самоизолират.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна