Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илиана Раева: Ансамбълът не трябва да се успокоява, малко съм ядосана на Боряна Калейн

Илиана Раева
Снимка: БГНЕС

Четири титли и общо осем медала (4 златни, 2 сребърни и 2 бронзови) спечелиха българските състезателки на световната купа по художествена гимнастика, която се проведе в Баку (Азербайджан).

Ансамбъл - Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова

Ансамбълът на България завоюва всичките три златни отличия (в многобоя и на финалите на отделните уреди), Боряна Калейн е втора в многобоя, първа на лента, втора на бухалки и трета на топка, а Катрин Тасева се нареди трета на лента и пета на обръч.

Президентът на Българската федерация Илиана раевае направи анализ на състезанието специално за БНР:


„Като класиране трябва да сме много доволни. Броят на спечелените медали, повечето от които са златни, също трябва да ни радва. Боряна Калейн спечели златен медал в индивидуалното, там където, все още ние нямаме такава традиция да имаме златни отличия.

Ансамбълът беше безапелационен. Твърде много се открояваше дори и от своите съперници от Италия. Много силна игра. Четири дни играха без грешка, което е много важно. Много сериозна сложност и много голяма трудност в съчетанията. Това, което си мисля в момента, е, че Япония, откакто игра в София, не участва вече в две световни купи. Това ме кара да предполагам, че правят много сериозна промяна в композициите си. В София се видя огромната разлика между двата състава, в полза на България. Русия пропуска трета световна купа. Нашите съперници в момента имат един аванс пред нас – познават много добре нашите съчетания, ще ги анализират много сериозно, убедена съм. Ние пък все още не сме видели Русия и не знаем какво ще предложи Япония. Смятам, че България не трябва да се успокоява, напротив … ние трябва да продължим да работим в същия дух и в същата посока и да няма успокоение нито в треньора, нито в гимнастичките. Съперниците ни следват по петите“, сподели Раева и допълни:

Ансамбъл - Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова

„Обратното в индивидуалното – ще ви изненадам, но малко съм ядосана на Боряна Калейн. Боряна Калейн на бухалки можеше в директен двубой да победи Линой Ашрам. Линой си изигра прекрасно бухалките, с всички заложени елементи. Боряна Калейн си спести някои бонуси, които можеха да ѝ донесат златен медал. Тя нямаше повод да ги спести. Все още Боряна няма тази сигурност и това самочувствие да играе толкова сложните си съчетания. Топката също не успя да я покаже с всичко заложено. Много силна игра на лента. Обръчът, лично на мен е едно от любимите ми нейни съчетания, тя също не успя да покаже. Дори не успя да влезе във финал. Но… напредъкът при Боряна е огромен. Получих обаждания от чужди колеги, които ме поздравиха за нейното огромно развитие в последните месеци. Ако продължава да работи така, Боряна може да бъде спокойна, че може да е претендентка за най-важния медал и за най-високите стъпала на стълбичката, но се изисква много работа. Умно игра в Баку, но не беше достатъчно смела. За да бъде смела, трябва много да работи“, разясни още президентът на централата ни и добави:

Боряна Калейн

„Катрин Тасева – много голям скок в личностното ѝ развитие като гимнастичка. Тя е един изключителен талант, който трябва да покаже целия си потенциал. Не успя да си направи във всички съчетания повечето от бонусите, които ще й донесат съвсем различна оценка. Катрин показва много по-добра игра. Вече е в много по-добра форма. С килограмите е по-добре, въпреки че има още да сваля. Показа едни фантастични скокове. И при нея трябва да се работи много сериозно, много отдадено, за да може до европейското първенство двете с Боряна да бъдат във възможно най-най- добрата си форма“

Катрин Тасева

Следващото състезание за нашите момичета ще е в края на седмицата на държавното първенство, категория елит. След това ансамбъл (жени), Татяна Волажнина и Стилияна Николова ще представят България на световната купа в Пезаро (Италия).


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!