Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жертви в ивицата Газа след израелски отговор на ракетен обстрел

| обновено на 11.05.21 в 21:07
Момиче стои пред руини на страда на вътрешното министерство на Хамас в южно предградие на Газа.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

13-етажна сграда, в която са се помещавали офиси на ръководството на палестинската групировка "Хамас", беше унищожена при израелски въздушен удар в Газа тази вечер. Не е ясно дали има жертви, но според Ройтерс живеещите в района са били предупрудени да се евакуират час преди въздушния удар.
Малко по-рано израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че бомбардировките в ивицата Газа ще бъдат засилени, след като стана известно, че две жени са загинали при палестински ракетен обстрел срещу израелския град Ашкелон:

"В разгара сме на кампания! Израелските въоръжени сили извършиха стотици атаки срещу "Хамас" и "Ислямски джихад" в Газа. Те бяха насочени срещу техните командири! Поразихме много важни цели".

Двадесет и шест души, в това число 9 деца, са загинали при израелските въздушни удари в палестинските територии, след като палестинска групировка „заля“ с ракети израелски цели. Премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че Израел ще засили ударите.

По-голямата част от ракетите, изстреляни от Газа, са прехванати от израелската противовъздушна отбрана, като поне седем от тях били насочени към Ерусалим. Днес стана ясно, че две жени са загинали в Ашкелон, където е било поразено и училище. Съобщава се за 31 ранени. Атакуван е и град Ашдод.

При отговора на израелската армия са били убити най-малко 15 бойци на "Хамас" и двама на „Ислямски джихад“.

Най-сериозният конфликт между въоръжените групировки в Газа и израелската армия от няколко години насам започна на фона на сблъсъците край джамията „Ал Акса“, след като "Хамас" предприе ракетно нападение за първи път от седем години.

ООН започна, с помощта на Катар и Египет, посредническа мисия за овладяване на конфликта.

На свой ред американският държавен секретар Антъни Блинкън бе категоричен:

„Дълбоко сме загрижени по повод ракетните нападения, на които сме свидетели. Те трябва да спрат и то веднага. Всички страни трябва да покажат сдържаност и да предприемат практически мерки за намаляване на напрежението“.

Европейският съюз припомни, че „израелските и палестинските лидери имат отговорността да действат срещу екстремистите и подчерта, че статутът на светите места трябва да бъде спазван напълно“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна