Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служебното правителство положи клетва

| обновено на 12.05.21 в 22:59
Снимка: Фейсбук/Румен Радев

Служебното правителство с премиер Стефан Янев, назначено от държавния глава Румен Радев, положи клетва на специална церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2.

Президентът подчерта, че пред служебното правителство стоят важни задачи. Сред тях да гарантира нормалното функциониране на държавата, да осигури провеждането на честни избори, обявявайки война на купения вот и да разкрие истинската картина за състоянието на държавата.

Служебният кабинет на Стефан Янев ще управлява страната до съставянето на ново редовно правителство. Президентът се надява то да бъде излъчено от партиите в 46-ия парламент след изборите на 11 юли.

Според Радев краткият живот на 45-ото НС не е бил напразен и е направена първа стъпка към излизане от авторитаризма и корупцията, а „омертата, на която се крепи порочния управленски модел, се е пропукала“: 

„Макар и служебен, кабинетът, който назначавам днес, има амбицията да бъде на демократичното единодействие. Той доказва онова, което за съжаление не бе постигнато от 45-ото Народно събрание – че е възможно демократи от различни цветове да надмогнат овехтели разделения и червените линии помежду си и да се обединят около каузата за свободна и справедлива България“. 

Според държавния глава предстоят тежки месеци, а пред служебния кабинет стоят важни задачи:

„Да гарантира нормалното функциониране на държавата. Да осигури честни избори, обявявайки война на купения вот. Да разкрие, доколкото е възможно за 2 месеца, истинската картина за състоянието на държавата. И най-важното – да направи първата крачка към укрепването на държавността. Да даде увереност на българите, че страната може да се управлява почтено, прозрачно и отговорно". Вие ще трябва да преодолявате последствията от пандемията, да въведете ред в хаоса с ваксинациите. Да вземете тежкото решение за Плана за възстановяване и устойчивост".

Според Радев правителството на Бойко Борисов  е изцедило хазната със спорни проекти и безразборни предизборни харчове:

"Вие, уважаеми министри, ще трябва да положите максимални усилия, за да докажете, че грижата за хората е най-важният приоритет на всяко едно управление. Вие ще трябва да преодолявате последствията от пандемията, да въведете ред в хаоса с ваксинациите. Да вземете тежкото решение за Плана за възстановяване и устойчивост".

Служебният премиер Стефан Янев от своя страна заяви:

"Кратък е периодът за работа на служебното правителство. Не мога да се ангажирам, че в този период ще успеем да решим проблемите, натрупани с годините. Ще дам всичко от себе си, както и моите колеги, за да може поне да започне този процес на решаване на проблемите"

След клетвата, Янев и министрите му протоколно приеха властта от предишното правителство в сградата на Министерския съвет. Впоследствие започна и преходът в отделните министерства.


45-ото Народно събрание се разпуска с указ на държавния глава. Това е първият парламент в най-новата ни история, който не успя да излъчи кабинет. Румен Радев насрочи избори за нов парламент на 11 юли.

Президентът представи структурата, състава и приоритетите на новото правителство на церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2. Това е вторият служебен кабинет в рамките на мандата му. Първият президентът Радев назначи в първите дни, след като встъпи в длъжност като държавен глава.

Това ще бъде и основната задача и на служебния кабинет на Стефан Янев, до момента съветник на президента по сигурност и отбрана, а от днес служебен премиер.

В служебния кабинет Гълъб Донев ще е вицепремиер по икономическите и социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика. Бойко Рашков ще е служебен заместник министър- председател по обществен ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи. Атанас Пеканов ще е вицепремиер по управление на европейските средства.

Седем от 19-те членове на кабинета са били част и от първото правителство на Радев. Сред тях са министърът на туризма Стела Балтова, на земеделието  - Христо Бозуков и на образованието - Николай Денков, които ще бъдат на същите позиции и в този кабинет.

Дипломати от кариерата застават начело на две министерства - Светлан Стоев ще бъде служебен министър на външните работи, а министър на отбраната - Георги Панайотов.

За финансовото министерство ще отговаря Асен Василев, а за министерството на икономиката - Кирил Петков. Янаки Стоилов става служебен министър на правосъдието.

За здравеопазването ще отговаря Стойчо Кацаров, а министър на културата ще бъде скулптурът Велислав Минеков, едно от знаковите лица на протестите срещу правителството на Бойко Борисов миналото лято.

Служебното правителство трябва да осигури нормалното функциониране на държавата до следващ редовен кабинет, както и да организира провеждането на предсрочния парламентарен вот по променени изборни правила.

Всички министри в служебния кабинет вижте тук
Огнян Герджиков предаде поста на Бойко Борисов на 4 май 2017 г.

След представянето на служебното правителство от президента Румен Радев ще се проведе и традиционната „Церемония по приемственост в изпълнителната власт“ в Гранитната зала на Министерския съвет, но този път без присъствие на медиите.

Как третият кабинет на Бойко Борисов ще предаде изпълнителната власт на служебното правителство с премиер Стефан Янев ще стане ясно след самата церемония, когато ще бъдат разпространени снимки и видео от нея.

Церемонията по приемственост традиционно преминава с химните на България и ЕС и с кратки слова на двамата премиери – бивш и настоящ.

Последно когато Бойко Борисов встъпи в длъжност на 4 май 2017 г. той пое управлението от служебния премиер Огнян Герджиков с думите:

„Да ви уверя, че ще положим всички усилия, старание, мъдрост да стане по-добре в България. И да избегнем хаоса. Това мога да го обещая от името на всички, че максимално старание ще положим. Ако имаше по-добри, щяха да са в парламента или щяха да са ни победили“.

Сега Борисов сдава изпълнителната власт след пълен мандат, но отново на служебен премиер, назначен от президента.

От състава на правителството, с което стартира Борисов преди 4 години, накрая финишираха само вицепремиерите Томислав Дончев, Красимир Каракачанов и Екатерина Захариева, както и министрите Красимир Вълчев, Красен Кралев, Теменужка Петкова, Боил Банов.

Преди 4 години служебното правителство започна с ревизия на „Борисов 2“ и смяна на областните управители.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени