Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ изпращат заместник-държавен секретар в Близкия Изток

Антъни Блинкън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън изпраща един от заместниците си - Хади Амр, в Близкия изток в опит да уталожи конфликта между Израел и палестинското движение "Хамас".

Амр ще се срещне с израелски и палестински лидери, но не и с представители на "Хамас", смятан в Съединените щати за терористична организация.

Блинкън повтори позицията си, че Израел има пълното право да се защитава срещу продължаващите ракетни баражи от ивицата Газа, но в телефонен разговор призова премиера Бенямин Нетаняху да потърси начин за намаляване на насилието.

Най-малко 65 жители на Газа бяха убити при израелските бомбардировки през последните две денонощия. Днес "Хамас" подложи на обстрел Тел Авив и по-близките до границата израелски градове - Сдерот, Ашдод и Ашкелон. Шестима души загинаха при тези удари.

По-рано тази вечер Съветът за сигурност на ООН се събра за втори път в рамките на два дни и за втори път Съединените щати блокираха желанието на останалите 14 страни-членки на Съвета за обща декларация за прекратяване на конфликта.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна