Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължават ракетните удари между Израел и Хамас, жертвите растат

Еврейската държава решила да разшири атаките в ивицата Газа

| обновено на 13.05.21 в 12:50
Последици от израелски удар в град Газа, 13 май 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ракетните удари между Израел и радикалната групировка Хамас продължават въпреки дипломатическите усилия за намаляване на напрежението.

67 палестинци са били убити, след като насилието ескалира в понеделник, сочат данни от палестинска страна, цитирани от Ройтерс. Израел съобщава за седем жертви на атаките на Хамас. 

Израелската страна твърди, че от територията на ивицата Газа са изстреляни 1500 ракети за три дни. Заради нападенията беше евакуирано летище Бен Гурион в Тел Авив.

Израелският кабинет по сигурността е одобрил разширяването на военната кампания в ивицата Газа, съобщи снощи ТАСС като се позова на информация на израелското военно радио. Според 12-и канал на израелската телевизия в плановете на армията на следващия етап влизат атаки по-значими за групировката Хамас сгради. 

Палестински сайт съобщи, че през нощта израелската авиация е нанесла удари по зданията на палестинското финансово министерство и Ислямската национална банка в град Газа. Командир и членове на Хамас бяха убити при израелски атаки.

По-късно местни израелски медии излязоха с информация за задействане на сирените за ракетно нападение в северната част на Израел.

От израелското външно министерство написаха в профила на ведомството в Туитър, че нападения има още в централната и южната част на страната, а една къща е била ударена. Ройтерс съобщи, че нови ракети са били изстреляни по Тел Авив и Ерусалим.

Междувременно палестинец беше убит при конфронтация с израелски войници край град Наблус на Западния бряг, а пристигащ от чужбина пътнически самолет е бил отклонен да се приземи вместо на летище "Бен Гурион" в Тел Авив, към друго в южната част на страната.

По-рано израелският президент Реувен Ривлин предупреди за възможността от избухване на гражданска война между арабите и израелците в страната. Ривлин призова за "спиране на тази лудост".

Причината за ескалацията на конфликта е нарастването на гнева и страха, което довежда до засилване на насилието по улиците. Призивите за спокойствие от религиозните и политическите лидери, по-голямото полицейското присъствие и масовите арести изглежда, че не постигат почти нищо за потушаване на насилието в градовете със смесено население, коментира Ройтерс.

Израелският премиер Нетаняху осъди предизвикването на безредици в редица градове и призова към спокойствие и евреи, и араби.

„Граждани на Израел, това, което се случва в нашите градове през последните няколко дни, е нетърпимо. Това е анархия! Няма да приемем това. Ще възстановим реда!“

Снощи американският президент Джо Байдън заяви, че Израел има правото да се защити, но изрази надежда за бързо слагане край на конфронтацията. Байдън съобщи, че е разговарял по телефона с израелския премиер Бенямин Нетаняху. 

„Израел има право да се защитава, когато хиляди ракети летят към неговата територия. Очаквам и се надявам конфликтът да приключи по-скоро“, каза Байдън.

По думите му американската дипломация и служителите по националната сигурност и отбраната работят интензивно с колегите си в Близкия Изток - включително с Египет, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън оповести, че е разговарял с палестинския президент Махмуд Абас. Блинкън е изразил съболезнованията си за жертвите и е подчертал нуждата от спиране на ракетните нападения и намаляване на напрежението. По-рано Блинкън съобщи, че изпраща свой заместник в региона.

ТАСС от своя съобщи, че делегация от египетски посредници е пристигнала в ивицата Газа, за да разговаря с палестинското ръководство за прекратяване на огъня. Източник в Кайро уточни, че представителите на разузнаването са пресекли граничния пункт Рафа, който е отворен от полунощ за прием на пострадали при израелските ракетни удари.

Междувременно три държави  - Тунис, Норвегия и Китай поискаха извънредно публично заседание на Съвета за сигурност на ООН за обсъждане на насилието между израелци и палестинци, в което да участват и техни представители. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!