Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВМРО иска президентска република

| обновено на 13.05.21 в 15:31
Снимка: БГНЕС

ВМРО иска президентска република. Това стана ясно след приключилото заседание на Изпълнителния комитет на партията.

Патриотична коалиция за предстоящите парламентарни избори на 11 юли ще има при няколко условия, обяви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Промяна на Конституцията и категорична позиция на България за членството на Република Северна Македония са част от тях.

Нужна е радикална промяна, за да може страната ни да излезе от кризата, заяви лидерът на ВМРО и обясни, че партията му я вижда чрез промяна на Конституцията.

"Засилване правомощията на президентската институция. В тази ситуация историята в Европа го е показала - президентската република е много по-добър инструмент за управление без да се нарушава партийната система. Намаляване броя на депутатите според населението в страната".

Каракачанов предлага на колегите си от "Атака", "Воля" и НФСБ техните лидери да не участват в депутатските листи. Никой не трябва да напуска партията си, уточни лидерът на ВМРО, но при формулата, която той предлага, всички ще бъдат еднакво отдалечени и така ще покажат, че влизането в парламента не е на всяка цена и отново може да се постигне диалог в патриотичното пространство.

"Да покажем, че целта не ни е била и не ни е да бъдем вождове и да влизаме в парламента или да ставаме министри, а целта е да служим на отечеството".

Под каква форма ще се яви ВМРО на предсрочните избори все още категорично не е решено, но има няколко варианта.

Единият е партията да се яви самостоятелно, за което партията ВМРО отново е подготвена.

Вторият, който е по-предпочитан, е коалиция, определена от лидера Красимир Каракачанов като патриотично-консервативно обединение, което ще отстоява българските интереси.

Има няколко приоритета, които ВМРО очертава. Основният от тях е Конституцията и сериозни поправки в нея. ВМРО предлага засилване на правомощията на президентската институция, тъй като според Каракачанов страната ни е готова да бъде президентска република.

И още - намаляване на броя на депутатите в Народното събрание според броя на населението.

Също така гражданите да имат право да отзовават народни представители, ако не са доволни от тях.

Финансова децентрализация на общините и засилване на регионалното самоуправление, което може да стане само чрез обединение на патриотичните формации.

Отново беше ясно подчертано, че България няма да направи никакъв компромис по отношение на Република Северна Македония и всички партии, които припознават тези приоритети, могат да участват в евентуална бъдеща коалиция.

Каракачанов направи оценка на вече разпуснатия 45-и парламент, като той го определи като "възможно най-грозния парламент". Като част от партиите в него са се опитали единствено чрез поправките в изборното законодателство да си решат предстоящите проблеми.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени