Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Пантелеев и неговите три музи: цигулката, диригентската палка и музикалното перо

Снимка: личен архив

Музиката, в нейното безкрайно многообразие през вековете, отново звучи в националния ефир в изпълнение на българските майстори-музиканти. В своето издание на 14 май 2021 г., предаването „Български изпълнители“ на програма „Христо Ботев“ ви среща с един от представителите на голямата и обичана българска цигулкова фамилия Ешкенази – това е цигуларят, диригентът и композиторът Мартин Пантелеев.

Роден на 10 май 1976 г. в София, той от ранна детска възраст е запленен от звука на цигулката, която звучи целодневно в дома му в ръцете на неговия по-голям брат – известният днес виртуоз Веско Пантелеев - Ешкенази.



Неговият изпълнителски талант не остава незабелязан и на деветгодишна възраст той е поканен от проф. Влади Симеонов за концертмайстор на младежката филхармония „Пионер“, с която между 1985-86 г. концертира в Италия, Гърция, Бразилия и Русия. Именно тогава, по думите на самия Мартин Пантелеев, у него пламва искрата на любовта му към изкуството на дирижирането.

В Националната музикална академия Мартин Пантелеев учи цигулка при проф. Йосиф Радионов, а също така дирижиране и композиция: негови преподаватели са академик Васил Арнаудов, проф. Пламен Джуров и проф. Александър Текелиев. Завършва и майсторските класове на проф. Захар Брон в Хамбург и проф. Ифра Нийман в Майнц и Лондон.

От 1999 г. Пантелеев концертира с престижната „Филхармония на нациите“, основана от Ленард Бърнстейн и Юстус Франц като концертмайстор и втори диригент. С този състав гастролира с над 1000 концерта в Европа, Азия и Съединените щати, като, наред с установения традиционен репертоар на оркестъра, представя и своите симфонични опуси. През 2004 г. дебютира на пулта и на Софийската филхармония, след което е поканен за главен гост-диригент, а през сезон 2011-12 е и главен диригент на състава. Като диригент Мартин Пантелеев работи с над 30 световни оркестри, сред които са: Берлинските симфоници, Английския камерен оркестър, Камерния оркестър на Концертгебау, Нидерландски симфоничен оркестър, симфоничния оркестър на Шлезвиг–Холщайн, Nordwestdeutsche Philharmonie, симфоничния оркестър на град Лече (Италия) и др. Изявява се в прочутите концертни зали на Кралския Концертгебау в Амстердам, Берлинската филхармония, Голямата зала на Московската консерватория, участва на фестивалите „Rheingau Musik Festival“, „MDR Musiksommer“ и „Шлезвиг Холщайн“. След успешното му турне със Софийски фестивален оркестър в САЩ през 2008 г., той отново гостува там през 2011 г., като осъществява турне в 18 града с филхармонията на Кейптаун (Южна Африка), като с това става първият в историята диригент, гастролирал с африкански оркестър извън Африка.

Като композитор Мартин Пантелеев твори предимно в крупните музикални форми на симфоничния жанр, а негови произведения са изпълнявани в САЩ, Англия, Германия, Италия, Китай, Южна Африка, Северна Македония и България.

Освен разказът на Мартин Пантелеев за неговия житейски и творчески път, в предаването звучи и музика в негова интерпретация като солов изпълнител и диригент: творби от Бах, Хендел, Моцарт, Изаи, Динеку, Пипков, както и авторска музика.

Бъдете с нас на 14 май от 23 часа на вълните на националната програма „Христо Ботев“ – времето за ценителите на българското изпълнителско изкуство.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна