Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Служебният финансов министър представи екипа си, нови шефове на НАП и Агенция "Митници"

| обновено на 14.05.21 в 13:05
Служебният министър на финансите Асен Василев представи своя екип. На длъжността заместник-министър на финансите са назначени Ваня Стойнева, Виолета Лорер и Моника Димитрова-Бийчър.
Снимка: БГНЕС

Националната агенция за приходите и Агенция „Митници“ вече имат нови ръководители, обяви служебният министър на финансите Асен Василев.

Румен Спецов заменя Галя Димитрова начело на НАП, тъй като Димитрова, „системно не е изпълнявала служебните си задължения“.

Павел Тонев поема Агенция „Митници“ от Георги Костов, тъй като вчера страната ни е санкционирана с 55 милиона евро от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) заради митниците

Министър Асен Василев изрази учудването си, че старото правителство е оставило Галя Димитрова като ръководител на НАП след изтичането на данни на повече от 6 милиона българи

И това не се дължи единствено на хакерската атака в системата на НАП, а и на събираемостта на агенцията:

„За периода от 2017 до 2020 г. се констатира системна ниска събираемост на вземанията по издадените ревизионни актове - от малко над 4 млрд. са събрани малко над 2 млрд. За същия период е налице системна ниска потвърждаемост на ревизионните актове – само 66% от тях са потвърдени“, заяви Василев.

Ето защо Румен Спецов поема агенцията със задачата „особен фокус върху големите данъкоплатци и се махне терора, който седи над малките данъкоплатци“.

Агенция „Митници“ не отговаря на стандартите, е заключението на ОЛАФ, а от вчера е ясно, че страната ни дължи пари.

„55 млн. евро, които България трябва да провизира и евентуално да възстанови към европейския бюджет“, каза служебният министър.

Това е причината Георги Костов да бъде освободен от ръководството на митниците, а начело на агенцията да се върне Павел Тонев.

Служебният министър на финансите Асен Василев представи днес екипа си. Вчера със заповед на премиера бяха назначени трима заместник министри - Ваня Стойнева, Виолета Лорер и Моника Димитрова-Бийчър.

Вчера Василев поиска 7 до 10 дни, за да направи това, след като стана ясно, че допълнителните 50 лева към пенсиите ще останат до края на мандата на служебния кабинет.

„Що се отнася до мерките за бизнеса, там работим с министъра на икономиката, с министъра на туризма, за да видим по какъв начин не само към фирмите в пострадалите сектори, но като цяло към целия български бизнес да може да тръгне подкрепа за излизането от икономическата вече криза и също така да видим по какъв начин може да се помогне на самонаетите лица“, заяви Асен Василев и допълни:

„Истината е, че, ако не заработи бизнесът, пари няма да има за нищо, ако заработи бизнесът, пари ще има за всичко“.

Ваня Стойнева и Виолета Лорер вече имат опит като заместник-министри в биографията си в различни ведомства. Моника Димитрова-Бийчър също е заемала важни постове в Министерството на финансите и на вътрешните работи.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.